Biskup Mixa na audienci u Benedikta XVI.

1.7.2010 

Benedikt XVI. přijal na audienci emeritního biskupa Augsburku, mons. Waltera Mixu. Svatý otec už 4. května přijal jeho rezignaci na úřad diecézního biskupa a zároveň vojenského ordináře v Německu a při dnešní audienci bylo toto rozhodnutí potvrzeno. O setkání papeže a německého biskupa informovala zpráva tiskového střediska Svatého stolce.
Podle ní se biskup Mixa se na nějakou dobu stáhne do ústraní, ticha a modlitby a po období léčby a smíření bude ? stejně jako ostatní emeritní biskupové ? po dohodě se svým nástupcem k dispozici pro pastorační úkoly.
Biskup Mixa zdůraznil, že se svou biskupskou službu snažil plnit co nejsvědomitěji, ale upřímně a pokorně přiznal, že se dopustil chyb, kvůli kterým ztratil důvěru a jeho rezignace se stala nevyhnutelnou. Znovu požádal o odpuštění svých chyb a oprávněně také požádal, aby nebylo zapomenuto to, co vykonal dobrého.
Svatý otec vyjádřil naději, ze jeho prosba o odpuštění nalezne uši a srdce otevřená a po období často přehnaných polemik dojde ke smíření.
Benedikt XVI. požádal především spolubratry v biskupské službě, aby biskupu Mixovi víc než v minulosti nabídli svou přátelskou blízkost, pochopení a pomoc. Obrátil se také k věřícím diecéze Augsburk, aby podporovali vzájemné společenství a s otevřeným srdcem přijali biskupa, kterého určí jako nástupce biskupa Mixy.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.