Benedikt XVI. urovnal nedorozumění mezi kardinály

28.6.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci vídeňského arcibiskupa, kard. Christopha Schönborna a tisková kancelář Svatého stolce k tomu vydala následující tiskové sdělení. Praví se v něm, že ?kard. Schönborn chtěl Svatému otci objasnit přesný smysl svých nedávných prohlášení pro média, v nichž se dotýkal některých aspektů nynější církevní disciplíny, jakož i některých soudů o postojích, které zastával státní sekretariát papeže Jana Pavla II. v případě zesnulého kard. Hans Hermanna Groera, který byl vídeňským arcibiskupem v letech 1986 ? 1995. Po té byli na setkání pozváni také kard. Angelo Sodano, děkan kardinálského sboru, a kard. Tarcisio Bertone, státní sekretář. V druhé části audience tak byla objasněna a vyřešena některá velmi rozšířená nedorozumění, která částečně souvisela s prohlášeními kard. Schönborna, jenž vyjádřil politování nad interpretacemi, které se jim dostalo.

Předně bylo připomenuto, čteme dále z vatikánského tiskové sdělení, že kompetence obviňovat některého kardinála přísluší v církvi jedině papeži. Jiné instance mohou mít jen povahu poradního hlasu a to vždy s náležitým respektem vůči jednotlivým osobám.

Slovo ?klepy? bylo interpretováno chybně jako nedostatek respektu vůči obětem sexuálního zneužití, k nimž kard. Sodano chová stejné pocity soucitu a odsuzuje spáchané zlo, jež byly při různých příležitostech vyjádřeny Svatým otcem. Zmíněné slovo, pronesené v úvodním pozdravu mše svaté na Boží hod Velikonoční bylo vzato doslova z papežské homilie na Květnou neděli (28.3.) a vztahovalo k ?odvaze, která se nedá zastrašit klepy převládajících mínění?.

Svatý otec zmínil s velkou vroucností svou pastorační návštěvu v Rakousku a prostřednictvím kardinála Christopha Schönborna posílá svůj pozdrav a povzbuzení církvi v Rakousku i jejím pastýřům, a svěřil putování obnoveného církevního společenství nebeské ochraně Panny Marie, uctívané v Mariazell.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.