Významný krok ve vztazích mezi Svatým stolcem a Vietnamem

26.6.2010 

Ve vzájemných vztazích Svatého stolce a Vietnamu došlo k významnému pokroku. Papež může jmenovat svého nesídelního reprezentanta. Tento pokrok v diplomatických vztazích byl dosažen během zasedání smíšené pracovní komise delegátů Svatého stolce a Vietnamu, které se konalo tento týden (23.-24.6) ve Vatikán.

Během dvoudenních rozhovorů, píše se v tiskovém sdělení Svatého stolce, vietnamská delegace ?potvrdila konstantní linii politiky svobody náboženství a víry jakož i zákonné prostředky záruk jejího uplatňování?, jež existují v této asijské zemi, v níž ?žije 6 milionů katolíků?. Z hlediska procentuálního zastoupení katolíků je Vietnam v Asii na třetím místě za Filipínami a Jižní Koreou. Svatý stolec přijal ujištění vietnamské vlády ohledně náboženské svobody a vznesl požadavek dalších záruk, které by umožnily církvi podílet se účinněji na rozvoji země, zejména v oblasti duchovní, výchovně-vzdělávací, zdravotnické, sociální a charitativní.

Delegace Svatého stolce také potvrdila, že církev svým učením vybízí věřící, aby byli dobrými občany, kteří se zasazují o společné dobro obyvatelstva. ?Povzbudivý vývoj? byl potom shledán oběma stranami v různých oblastech katolického života ve Vietnamu, zejména v souvislosti s jubilejním rokem církve ve Vietnamu, která slaví 350 let od založení prvních dvou diecézí na jihu a severu Vietnamu a 50. výročí vzniku vietnamské biskupské konference.

Kladně byla hodnocena také promluva Benedikta XVI. věnovaná právě tomuto jubileu během poslední návštěvy vietnamských biskupů ad limina. V tiskovém sdělení se dále píše, že ?učení Svatého otce bude sloužit jako orientace do budoucna pro katolickou církev ve Vietnamu. Na závěr dvojstranného jednání bylo rozhodnuto o pořádání třetí schůzky, jejíž datum bude teprve stanoveno. Vietnamská delegace navštívila kromě státního sekretariátu Svatého stolce, také sídlo Kongregace pro evangelizaci národů a pediatrickou nemocnici Bambino di Gesu, kterou spravuje Svatý stolec.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.