Benedikt XVI. přijal členy Spolku sv. Petra

26.6.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal členy Spolku sv. Petra u příležitosti předání sbírky svatopetrského haléře. Tato sbírka se koná každý rok a je jednou z iniciativ, vzešlých z tohoto spolku, který byl založen roku 1869 mladými příslušníky šlechtických rodů Říma na znamení věrnosti a podpory Svatému stolci ve složitých dobách proticírkevní propagandy a také jako projev konkrétní solidarity s těmi, kdo se ocitli v nouzi. Zpočátku, kdy se po zrušení papežského státu Svatý stolec ocitl ve finanční nouzi, sloužila sbírka svatopetrského haléře zejména na jeho potřeby. Dnes ji Petrův nástupce používá na různé charitativní účely po celém světě. Svatého otce pozdravil předseda Spolku, vévoda Leopold Torlónský.

Benedikt XVI. ve své promluvě k pětačtyřiceti (45) členům tohoto charitativního spolku poukázal na vůdčí linii tohoto apoštolátu, jenž je výrazem cítění obyvatel města Říma i konkrétním projevem solidarity Svatého stolce s mnoha ohnisky nouze a nedostatku, které, bohužel, přetrvávají v Římě a v mnoha částech světa.

?Spoluprací s římskými farnostmi a vedením podpůrných sociálních center v hlavním městě máte možnost bezprostředně chápat stále trvávající, mnohotvárné situace chudoby a zároveň můžete také vidět, jak veliká je mezi lidmi touha poznat Krista a milovat jej v bratřích.?

Svatý otec dále vybídnul Spolek svatého Petra, aby čerpal svou sílu z modlitby a ducha obětavosti, aby mohl nést hojné plody jak křesťanskému společenství, tak občanské společnosti:

?Buďte nadále tímto konkrétním znamením papežovy charity vůči těm, kteří jsou v nouzi jak v materiálním, tak duchovním smyslu, jakož i vůči poutníkům, kteří přicházejí do Říma ze všech částí světa, aby navštívili hroby apoštolů a setkali se s Petrovým nástupcem.?

Benedikt XVI. se zmínil také o právě skončeném Kněžském roce, zejména o postavě sv. Jana Maria Vianneye. Svatý farář arský, řekl přitom, ?je vzorem evangelního života nejenom pro kněze, ale také pro laiky, zejména pro ty, kteří se - jako vy ? nasazují na rozsáhlém poli charity?:

?Zvláštním aspektem života tohoto pokorného kněze byl totiž odstup od materiálních dober. Sám nic nevlastnil a všechno rozdával potřebným; sám nepociťoval nedostatek ničeho a Všechno považoval za přebytečné. Lásce k chudým se naučil již v dětství, když doma viděl jakého přijetí a podpory se jim dostávalo od jeho rodičů.?

Tato láska ? pokračoval ? jej vedla v jeho kněžském životě k tomu, že rozdával všechno, co měl, a sám také založil dům pro chudé děti, který nazval ?Prozřetelnost?. Jeho příklad, končil papež svou promluvu ke členům Spolku sv. Petra, ať je vám stálou výzvou otevírat náruč každému člověku, který potřebuje hmatatelné znamení solidarity.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.