Americký kardinál na Kubě

25.6.2010 

Na Kubu ve středu přicestoval na dvoudenní návštěvu arcibiskup Chicaga a předseda biskupské konference Spojených států amerických, kardinál Francis George. Přijel jako host kubánských biskupů v čele s jejich předsedou mons. Dionisiem Garcíou, arcibiskupem Santiaga di Cuba.
Po svém příjezdu se kardinál George setkal s arcibiskupem Havany, kardinálem Jaime Ortegou. Návštěva má čistě pastorační charakter a je projevem církevní solidarity s arcidiecézí Santiago di Cuba, v níž je hodně projektů financováno z darů věřících ze Spojených států.
Včera sloužil kardinál George mši svatou v národní poutní svatyni "Virgen de la Caridad del Cobre", která se už dva roky připravuje na letošní jubileum. Uplyne 400 let od toho, co byla v moři nalezena socha Panny Marie, která byla prohlášena Matkou a Patronkou Kuby.

Spolupráce mezi diecézemi Chicago a Santiago di Cuba je už dlouholetá a v loňském roce ji posílily další společné projekty. Přátelské a solidární vztahy s kubánskými diecézemi udržuje mnoho diecézí ze Spojených států amerických. Loni například delegace amerických biskupů v čele s arcibiskupem Los Angeles, Rogerem Mahonem, navštívila několik měst tohoto karibského ostrova a setkala se s předsedou Národního shromáždění Ricardem Alarcónem.

Návštěva kardinála George se koná jen krátce poté, co Kubu navštívil vatikánský sekretář pro vztahy se státy mons. Dominique Mamberti. Ten se 19. května setkal s prezidentem země Raúlem Castro.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.