V tureckém klášteře Sumela povolily místní autority odsloužit jednu mši

25.6.2010 

V klášteře Sumela, kde je tureckými zákony zakázáno konat jakékoliv liturgické obřady, protože by to prý narušovalo turismus, bude letos 15. srpna slavena mše svatá.
Zprávu o povolení bohoslužby přinesla agentura Fides. Turecké civilní autority totiž zaznamenaly vzrůst takzvaného náboženského turismu, tedy cest-poutí, které od Roku svatého Pavla přivádějí stále více poutníků na křesťanská místa v Turecku. Nicméně i tato výjimečně povolená mše svatá se bude moci konat jen ve velmi malém okruhu věřících a ukazuje tak na obtíže každodenního života křesťanů v Turecku.

Klášter Sumela leží na srázu ve výšce 1 200 metrů nad mořem, asi hodinu cesty od Trabzonu. Klášter je perlou pro svou historickou i uměleckou hodnotu. Česky se také překládá jako klášter Panny z Černé skály, podle zdejší ikony, kterou, jak praví tradice, maloval sám evangelista Lukáš. Klášter je také spojen s přítomností svatého Barnabáše. Právě on ikonu umístil do jeskyně vysoko ve skále, okolo které pak vyrostl už v 6. století klášter. Jeho současná podoba je hlavně z 13. ? 14. století.
Historie kláštera se pojí s Trabzonským královstvím ? proběhlo tu několik korunovací. V roce 1923 byl klášter opuštěn. Od té doby chátral a v roce 1929 dokonce vyhořel. Ikona Panny z Černé skály se nyní nachází v muzeu v Athénách.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.