Velmistr maltézských rytířů u Benedikta XVI.

25.6.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci Velmistra maltézských rytířů s doprovodem. Šedesátiletý Angličan Matthew Festing je od roku 2008 79. velmistrem Suverénního vojenského hospitálního řádu sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě, jak zní celý oficiální název. Suverénní řád maltézských rytířů je jedním z nejstarších katolických řeholních řádů. Byl založen v Jeruzalémě kolem roku 1048. Je uznáván jako subjekt mezinárodního práva. Udržuje diplomatické vztahy se 104 státy. Zástupce a stálé pozorovatele má také u Organizace Spojených národů, Evropské unie a dalších mezinárodních organizací.
Suverénní řád maltézských rytířů působí v oblasti charity a humanitárních aktivit prostřednictvím 12 velkopřevorství a podpřevorství a 47 národních sdružení ve 120 zemích. Po celém světě má své záchranné jednotky i nemocnice, a to od států nejchudších po státy nejbohatší ? jedna je například v Betlémě, má speciální centra pro výzkum rakoviny, pro výzkum lepry, v Africe bojuje proti AIDS, pomáhá zemětřesením zničenému Haity.
Maltézští rytíři mají 13 tisíc členů, 20 tisíc zaměstnanců a 80 tisíc stálých dobrovolníků, mezi nimi například mnoho lékařů a zdravotních sester.Hlavní sídlo řádu je od roku 1834 v Římě.
V České republice působí prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Maltézská pomoc.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.