Účastníci zasedání ROACa u Svatého otce

25.6.2010 

Benedikt XVI. dnes v poledne přijal na audienci 75 účastníků končícího zasedání Sdružení děl na pomoc východním církvím ? ROACO. Svatá země, Irák, Blízký východ, potřebují dar ?stabilního míru a dobrého soužití, řekl Svatý otec ve své promluvě k nim. Tu pronesl v několika jazycích a zdůraznil obtížné podmínky, v nichž žije na Blízkém východě mnoho křesťanů. Benedikta XVI. jménem účastníků zasedání Roaca pozdravil kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve.

Povzbuzuji bratry a sestry na Blízkém východě, kteří sdílí nedocenitelný dar křtu ? řekl Svatý otec ? aby vytrvali ve víře, nehledě na mnohé oběti, a zůstali tam, kde se narodili. Zároveň povzbudil všechny, kdo emigrují, aby nezapomínali na své kořeny, zvlášť náboženské. Připomněl tak křesťany, kteří, věrni Pánu, trpí násilí kvůli evangeliu.
Spoléhám na představitele národů, že skutečně zajistí, aby všichni bez rozdílů směli veřejně a ve společenství vyznávat své náboženské přesvědčení ? dodal. Benedikt XVI. ve své promluvě opět apeloval na mír ve Svaté zemi a Iráku, a připoměl, že mír se rodí z úcty k právům lidské osoby a národů a z překonání jakékoliv náboženské, kulturní či sociální diskriminace. ?Drazí přátelé, prosím vás, abyste svou prací mezi křesťany na Blízkém východě přispěli k naději, která nezklame a udržovali ji živou. V malém stádci tamních křesťanů je už činná Boží budoucnost a přímá cesta, kterou kráčejí, je v evangeliu popsána jako cesta života.?

Ve středu posledního dne jednání 83. zasedání této instituce byla situace ve Svaté zemi. Spolu s dalšími odborníky během něj vystoupili apoštolský nuncius v Izraeli arcibiskup Antonio Franco a kustod Svaté země otec Pierbattista Pizzaballa, aby představili projekty na podporu tamních křesťanů. Jak informuje závěrečná zpráva zasedání, byla zaznamenána velká ochota pomoci zajistit lepší budoucnost pro křesťany ve Svaté zemi a v celém blízkovýchodním regionu.
Z výměny informací a zkušeností během zasedání vyplynuly různé možnosti podpory pastorace a sociálních a výchovných projektů církve, informuje závěrečná zpráva. Další velkým tématem diskuze byly ekumenické a mezináboženské vztahy. Účastníci 83. zasedání Sdružení děl na pomoc východním církvím se také shodli na tom, že si mnoho slibují od blížícího se zasedání biskupské synody o Blízkém východě. Ta se bude ve Vatikánu konat ve dnech 10.-24. října.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.