Zasedá ROACO - sdružení na pomoc východním církvím

22.6.2010 

Mší svatou v kostele Santa Maria in Traspontina začalo 83. zasedaní Sdružení děl na pomoc východním církvím ? ROACO. Bohoslužbě předsedal kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro Východní církve.

Ve své zahajovací promluvě kardinál Sandri vyzval účastníky, aby co nelépe využili nadcházející zasedání biskupské synody o Blízkém východě, zejména pokud se týká péče o kněžím, k níž je vybízel Kněžský rok. Synoda by mohla podnítit jistý druh duchovního spojenectví, jež by podpořilo významnou přítomnost křesťanů tam, kde se začalo hlásat evangelium. Budoucnost jejich přítomnosti na Blízkém východě, už tak velmi omezená, pokračoval kardinál Sandri, závisí také na katolických charitativních organizacích.

Maronitský arcibiskup Kypru mons. Youssef Soueif zase nabídl široký pohled na aktuální situaci křesťanů na Blízkém východě. Životy všech lidí v regionu ? nejen křesťanů - ovlivňuje složitá politická situace. Křesťané jsou podle něj povoláni, aby se neuzavírali do sebe, ale aby podporovali svobodu a tím přispívali k vytvoření lepší společnosti.
Kromě problémů souvisejících s islámistickým extrémismem poukázal arcibiskup na velkou výzvu, kterou představuje emigrace křesťanů a zdůraznil, že apel na mezinárodní společenství nebyl vznesen jen kvůli tomu, aby zde křesťané zůstali, ale aby zůstala zachována ?kultura lásky, jež se projevuje v různosti a dialogu.?

V průběhu dne promluvil na zasedání také generální sekretář biskupské synody mons. Nicola Eterović. Ten se pozastavil u Instrumentum Laboris ? pracovního textu nadcházejícího zasedání synody.

Zasedání Sdružení děl na pomoc východním církvím skončí tento pátek audiencí účastníků u Svatého otce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.