Španělští novináři putovali ke hrobu sv. Jakuba

21.6.2010 

Žurnalistika vyžaduje ?kompetenci, profesionalitu a odpovědnost?, které zaručují ?objektivitu, pluralitu a svobodu?. Tato slova adresoval pracovníkům médií arcibiskup Julián Barrio v Santiago de Compostela. V rámci probíhajícího jubilejního roku tohoto poutního místa připutovali ke hrobu apoštola Jakuba členové Katolické unie žurnalistů (Union Católica de Periodistas ? UCIPE).

Arcibiskup Barrio připomněl, že pravda je úhelným kamenem informační společnosti. Pokud je obsah toho, co se sděluje, mylný, pak ?to neumožňuje dobrat se správných úsudků a přijetí odpovídajících rozhodnutí?. Poslání žurnalisty proto spočívá na integrální pravdě o člověku a jeho důstojnosti. Úkolem žurnalisty je ?dodat společnosti všechny prvky, které pomohou pochopit skutečnost? bez opomíjení ?náboženského rozměru, který nelze z lidského srdce odstranit?. ?Pravda je základem etiky, což vede k tomu, aby si žurnalisté kladli otázku po smyslu svého lidského a křesťanského povolání v mediálním prostředí,? zdůraznil arcibiskup Barrio.

Při tradiční modlitbě u hrobu apoštola Jakuba připomněl Rafael Ortega Benito, předseda Katolické unie žurnalistů, výzvu Jana Pavla II. k žurnalistům, aby budovali naději, dobro a vnímavost pro transcendentní hodnoty. Mnohá média ?spějí k tomu, že namísto jasných informací vnucují informační odpadky?. Ve Španělsku je momentálně ?vnucována kultura smrti? a přitom je ?umlčováno náboženství?. Za takovéto situace je třeba se dožadovat jeho oprávněného postavení na všech rovinách společenského života a nezbytné účasti náboženství na společenském dialogu. Rafael Ortega Benito dále připomněl postavu - minulý týden blahořečeného - žurnalisty Manuela Lozano Garrida. Ten pokládal žurnalistiku za službu, která musí být zvenčí i zevnitř oproštěna od jakékoli ideologie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.