P. Samir: Pouze křesťané mohou vnést řešení do sporu mezi židy a muslimy

21.6.2010 

Vražda tureckého biskupa Luigiho Padoveseho a plánované říjnové zasedání biskupské synody o Blízkém Východě je téma dnes zahájeného setkání křesťansko-muslimské komise zvané Oasis, která vznikla z iniciativy benátského patriarchy kard. Angela Scoly. Tato komise, složená z odborníků a vysokých představitelů obou náboženství, se schází každý rok. Apoštolský stolec je v ní reprezentován kard. Jean Louis Tauranem, předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog. Tématem zasedání bylo: ?Výchova mezi vírou a kulturou. Křesťanská a muslimská zkušenost dialogu?. Dějištěm letošního zasedání je hlavní město Libanonu.

V souvislosti se zhoršující se situací křesťanů na Blízkém Východě a také nepolevujícími konflikty, jimiž je tento region sužován, jsou na zmíněném zasedání probírány i konkrétní problémy. Podle mínění účastníka tohoto setkání O. Samira Khalila Samira, egyptského jezuity a odborníka na islamistiku, mají křesťané nezastupitelnou roli při řešení krize na Blízkém Východě, zejména ve Svaté zemi.

?Pokud se křesťané jakožto křesťané nezapojí do řešení izraelsko-palestinského konfliktu, nikdy se neskončí. Na jedné straně totiž tento konflikt islamizovali muslimové, kteří tvrdí: Toto je naše země, tedy umma ? islámská vlast. A totéž činí také Židé, kteří připomínají, že dostali tuto zemi od Boha. Dnes je velmi těžké pro muslima i pro Žida přemýšlet o tom v jiných kategoriích. Jediným možným způsobem, jak zaručit příslušná práva je mezinárodní právo, na což dnes upozorňují pouze křesťané. A za druhé, chceme-li žít vedle sebe v mezinárodním společenství, musíme se naučit myslet a říkat: ?Dobře, utrpěl jsem od tebe křivdu, ale odpouštím ti?. Podle mých zkušeností však něco takového dnes dovede říci jedině křesťan. Pouze křesťanská vize je schopna uznat pokoj a mír za nejvyšší dobro.?

Říká O. Samir Khalil Samir.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.