Benedikt XVI. uděloval kněžské svěcení

20.6.2010 

Stejně jako v mnoha jiných diecézích světa touto roční dobou, konalo se ve zcela zaplněné bazilice svatého Petra kněžské svěcení, které Svatý otec udělil celkem 14 jáhnům římské diecéze. V působivé homilii papež shrnul smysl kněžského poslání, a svěcencům mimo jiné řekl:

?Rád bych zdůraznil jeden z prvků dnešního evangelia. Hned po Petrově vyznání Ježíš oznamuje své umučení a vzkříšení, a po tomto oznámení následuje poučení, týkající se cesty učedníků, totiž následovat Jeho, Ukřižovaného, jít cestou kříže. A potom ? paradoxním vyjádřením ? dodává, že být učedníkem, znamená ?ztratit sám sebe? a tak plně sebe sema nalézt (srov. Lk 9,22-24). Co to znamená pro každého křesťana, ale zejména, co to znamená pro kněze? Následování, ale mohli bychom klidně říci kněžství, nemůže nikdy znamenat způsob, jak dosáhnout životní jistoty nebo jak si vydobýt společenské postavení. Kdo touží po kněžství kvůli zvýšení osobní prestiže a vlastní moci, vůbec neporozuměl smyslu tohoto poslání. Kdo chce především realizovat vlastní ambice, dosáhnout vlastního úspěchu, bude vždycky otrokem sebe samého a veřejného mínění. Aby byl váženým, bude muset lichotit, bude muset říkat to, co se lidem líbí. Bude se muset přizpůsobit proměnlivým módám a míněním, připraví se tak o vitální vztah k pravdě a bude nucen zítra odsoudit to, co dnes chválil. Člověk, který takto pojme svůj život, kněz, který chápe svou službu v těchto kategoriích, nemiluje doopravdy Boha ani druhé, ale pouze sebe samého a nakonec paradoxně sebe sama ztratí. Kněžství - a to mějme stále na paměti ? je založeno na odvaze říci ano jiné vůli s vědomím, jež každým dnem roste, že totiž právě přizpůsobením se Boží vůli, ?ponořením se? do této vůle, nejenom že naše originalita nebude zrušena, ale budeme naopak stále více vstupovat do pravdy našeho bytí a naší služby.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Dvě a půl hodiny trvající liturgie způsobila menší zpoždění začátku tradičního papežova vystoupení z okna apoštolského paláce nad náměstím svatého Petra, kde jej trpělivě vyčkávalo asi 50 tisíc lidí, Benedikt XVI. se jim za to v úvodu neopomněl omluvit.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Angelus ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.