Před 100 lety se narodil Karl Rahner

5.3.2004 

Medailon k výročí předního teologa 20. století

Letos uplynulo 100 let od narození snad nejznámnějšího teologa 20. století a jednoho z nejvýznamnějších křesťanských myslitelů vůbec ? německého jezuity Karla Rahnera. Není divu, že se jeho dílo tak proslavilo. Bibliografie tohoto pracovitého badatele totiž obsahuje 4000 titulů. Pouze jeho ?Teologická zkoumání? čítají 23 svazků.

Německý teolog Walter Kern o Rahnerově díle mimo jiné napsal: ?Mnoho jeho prací je spíše spekulativního rázu, ale přesto se neuzavíral problémům a myšlenkám moderní doby, jako například evoluci, vztahům mezi marxismem a křesťanstvím, teologií a politikou, ekumenizmu. Oblíbeným tématem v jeho knihách se také stala jezuitská spiritualita a duchovní rozlišování u sv. Ignáce. Dodnes mnozí s povděkem vzpomínají na exercicie, které jim dával a které později komentoval ve svých knihách.?

Karl Rahner se narodil v německém Freiburgu 5. března 1904. Byl vychováván v katolické rodině. Později o ni prohlásil: ?V mé rodině samozřejmě vládla katolická atmosféra, neměla ale nic společného s klerikalismem. Proto jsem nemusel prožívat nějaké obrovské boje o víru.?

Již ve svých 18 letech vstoupil do jezuitského řádu, krátce po svém bratru Hugovi. Po ukončení základních studií filosofie a teologie byl poslán na postgraduální studium filosofie. Během něho se seznámil s Martinem Heideggerem, který zásadně ovlivnil jeho dílo. Přesto, že se nakonec místo filosofie specializoval v systematické teologii, svůj filosofický přístup k bádání nikdy neopustil.

Kern upozozňuje na to, že do všeobecného povědomí se dostaly především Rahnerovy myšlenky o ?nadpřirozeném existenciálu? (každému člověku je vlastní vrozené a nezasloužené zaměření na společenství s Bohem) a reflexe o ?anonymních křesťanech?.

Rahner se dokonce později stal odborným poradcem na Druhém vatikánského koncilu a zásadně ovlivnil obsah jeho dokumentů. Zemřel v Innsbrucku, kde po mnoho let přednášel, 30. března 1984.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.