Humanitární krizí v Kyrgyzstánu ohrožen 1 milion lidí

19.6.2010 

Kyrgyzstán opustilo přibližně 400 tisíc obyvatel, kteří směřují na hranice s Uzbekistánem. Téměř 10% tamějších obyvatel se stalo obětí etnických nepokojů, jež vypukly minulý týden na jihu země, a vyžádaly si životy nejméně několika stovek lidí. Katolická církev, třebaže je v tomto muslimském státě nevelkou náboženskou menšinou, začala poskytovat humanitární pomoc utečencům. Polského misionáře O. Krzysztofa Korolczuka, který působí v Džalalabádu jsme se zeptali na situaci v tomto regionu na kyrgyzstánsko-uzbeckém pomezí:

?Boje trvají dva dny. Byly zničeny obchody, hotely a restaurace patřící Uzbekům. Začal exodus obyvatel uzbecké národnosti z obou měst: Oš a Džalalabádu. Na útěk se dalo nejméně 90 tisíc osob. Na hranicích uzbeckých čtvrtí vyrostly barikády. U nás v maličké farnosti nalezlo útočiště několik rodin s malými dětmi.
Je to konflikt etnický, jehož konec je v nedohlednu. Byl zaveden výjimečný stav, policejní hodiny, v noci je slyšet střelbu. Kromě etnických střetů dochází k rabování a ničení majetku. Město je zpustošené, domy spálené, zničená tržiště. Ohrožena byla i katolická menšina těmi, kteří vtrhli do města. Vlna utečenců dosud nepřešla. Lidé doufají v lepší život v Rusku a v jiných zemích, opouštějí své domy, bojí se o své děti. Všichni spoléhají na zahraniční pomoc, poněvadž nynější vláda není schopna zajistit bezpečnost obyvatel.
?

Referuje z Džalalabádu polský misionář O. Korolczuk S.J.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.