Zemřel biskup Jaroslav Škarvada

15.6.2010 

Včera ve večerních hodinách zemřel v Praze ve věku nedožitých 86 let Mons. ThDr. Jaroslav Škarvada, emeritní pomocný biskup pražský. Poslední chvíle strávil v okruhu svých nejbližších. Včera dopoledne u nej sloužil mši svatou kardinál Miloslav Vlk.

Jaroslav Škarvada se narodil 14. září 1924 v Praze. Gymnázium dokončil za okupace v roce 1943. Za války navštěvoval přednášky Studia catholica, neakademického semináře, kde bylo po uzavření vysokých škol možné studovat teologii. Po osvobození republiky pokračoval ve studiu v Římě. Od roku 1945 byl posluchačem papežské Lateránské a Gregoriánské univerzity a alumnem české papežské koleje Nepomucenum. Studium ukončil doktorátem. Na kněze byl vysvěcen 12. března 1949. Díky politické situaci v Československu - vzhledem k internaci kardinála Berana a dalším zásahům proti katolické církvi - byl ovšem jeho návrat do vlasti znemožněn. Zůstal v Itálii a byl poslán na čtyři roky jako kaplan do farnosti San Vito al Tagliamento. Poté působil deset let jako profesor dogmatiky v regionálním semináři v Chieti.

Po příjezdu kardinála Berana do Říma v roce 1965 se stal jeho sekretářem. Spolu s Karlem Skalickým s kardinálem spolupracoval až do jeho smrti v roce 1969. Od roku 1968 působil jako koordinátor duchovní služby českých krajanů rozptýlených po celém světě a v letech 1970-1991 byl rovněž spolupracovníkem vatikánského Státního sekretariátu.

Činnost koordinátorů duchovní služby pro uprchlíky z komunistických zemí byla posílena s nástupem papeže Jana Pavla II., který dal exilům komunistických zemí biskupy. Dne 18. prosince 1982 byl Škarvada jmenován titulárním biskupem litomyšlským a 6. ledna 1983 byl papežem Janem Pavlem II. v bazilice sv. Petra vysvěcen. Úkolem jeho biskupské služby bylo nadále řízení pastorace českých krajanů v zahraničí. Kromě toho se však na vlnách Hlasu Ameriky, Svobodné Evropy a Vatikánského rozhlasu snažil bránit svobodné a nezávislé myšlení.

Podílel na přípravě svatořečení blahoslavené Anežky. Po pádu komunismu se na pozvání kardinála Tomáška vrátil domů. Pro Svatého otce sepsal zprávu o dění v Československu a doručil mu pozvání pozdějšího prezidenta Václava Havla k návštěvě. Biskup Škarvada se stal pověřencem papeže pro přípravu tehdejší slavné cesty do Československa.

V srpnu 1991 byl Škarvada jmenován pražským pomocný biskupem. Po dovršení 75 let požádal papeže o uvolnění z úřadu biskupa, ale dokud mu to zdraví dovolovalo pomáhal v pastoraci.

V roce 2003 mu prezident republiky Václav Klaus udělil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Dne 18. prosince 2003 byl jmenován delegátem Svatého stolce pro rytířský Řád křížovníků s červenou hvězdou.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.