Benedikt XVI. se setkal s Papežskou církevní akademií

14.6.2010 

Benedikt XVI. se dnes setkal s Papežskou církevní akademií, tedy institucí, která formuje budoucí diplomaty Svatého stolce. Apoštolští nunciové jsou povoláni být mostem mezi místními církvemi a Apoštolským stolcem, řekl Svatý otec ve své promluvě ke 40 členům této prestižní církevní instituce.

Papež vysvětlil pojem ?papežský reprezentant?, který v sobě zahrnuje vroucí zaujetí pro církevní společenství. ?Kdo je povolán reprezentovat Papeže u států nebo mezinárodních organizací musí být oduševňován naprostým přilnutím k Apoštolskému stolci, řekl Benedikt XVI. Pojem reprezentant není pro vatikánského diplomata něčím čistě formálním. Jde o službu, která v sobě zahrnuje účast na péči o církev, jež je vlastní Petrovské službě, což předpokládá plné přijetí papežského magisteria. Jedině tak může být mostem mezi místními církvemi a Apoštolským stolcem:

?Na jedné straně proto podává papeži a jeho spolupracovníkům objektivní, správnou a prohloubenou vizi situace v církvi a společnosti, ve které žije. Na druhé straně se snaží předávat normy, ukazatele a směrnice, podávané Svatým stolcem, a to nikoli byrokratickou formou, nýbrž s hlubokou láskou k církvi za pomoci osobní, trpělivě vytvářené důvěry, přičemž zároveň respektuje a doceňuje úsilí biskupů i místní církve, u které působí.?

Služba, k jejímuž plnění se připravujete, řekl dále papež, vyžaduje plnou oddanost, a je-li to nutné také oběť osobních intuicí i projektů. Ta se však v rámci intenzivního vztahu k Pánu ukáže jako obohacující a skýtá možnost ocitnout se v souladu s ?perspektivou a službou jednotě?, která je vlastní Petrovu nástupci.

?Papežský reprezentant se tak ? spolu s těmi, s nimiž spolupracuje ? stává opravdovým znamením Papežovy přítomnosti a lásky. A to je dobrodiní pro život všech místních církví, zejména v obzvláště delikátních či obtížných situacích, v nichž z nejrůznějších důvodů křesťanské společenství někdy žije.?

Jde tedy o autentické kněžské povolání, pokračoval Benedikt XVI., a právě odtud plyne zvláštní styl této služby:

?Stát se mluvčím Kristova zástupce může být náročné, někdy i extrémně náročné, ale nikdy nebude umrtvující nebo odosobňující. Naopak, stává se originálním způsobem realizací vlastního kněžského povolání.?

Řekl Benedikt XVI. studentům Papežské církevní akademie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.