Benedikt XVI. ke členům Rozvojové banky Rady Evropy

12.6.2010 

Benedikt XVI. přijal dnes v poledne na audienci členy Rozvojové banky Rady Evropy, kteří se sešli na svém 45. zasedání. Benedikt XVI. vyzval Evropu, aby nepopírala své křesťanské kořeny a aby v ekonomickém prostředí dostaly svůj prostor bratrství a logika daru.

Rozvojová banka Rady Evropy je multilaterální rozvojová banka se sociálním určením. Je právně a finančně samostatná a představuje hlavní nástroj politiky solidarity rozvíjené Radou Evropy. Byla založena v roce 1956 a v současné době má 40 členů. Svatý stolec je jejím členem od roku 1973. Česká republika od roku 1999.

Benedikt XVI. ocenil, jak se banka od svého založení věnuje problémům souvisejícím s uprchlictvím a dalším sociálním problémům.

?Svatý stolec hledí se zájmem na tuto instituci, která svými půjčkami podporuje sociální projekty, pomáhá rozvoji, odpovídá na naléhavé situace a tak napomáhá zlepšení životních podmínek lidí v nouzi.?

Rozvojová banka Rady Evropy poskytuje úvěry zejména projektům na vytváření a ochranu pracovních míst v malých a středních podnicích, na výstavbu sociálních bytů a infrastruktury, na ochranu životního prostředí, na podporu vzdělávání a zdraví, modernizaci zemědělství, a ochranu kulturního dědictví.

Papež také připomněl politické události z konce minulého století, které ? jak říkal jeho předchůdce Jan Pavel II. ? umožnily Evropě dýchat oběma plícemi. ?Jistě, došlo k ekonomické výměně mezi západní a východní Evropou, ale došlo také ke skutečnému lidskému rozvoji,? ptá se Benedikt XVI.:

?Nebylo osvobození od totalitních režimů, jednostranně využito pouze k ekonomickému rozvoji, na škodu lidskému rozvoji, který respektuje důstojnost a vznešenost člověka? Nebylo opomenuto duchovní bohatství, které formovalo evropskou identitu??

Ani současnou ekonomickou krizi nelze vnímat jen z ekonomického hlediska, varoval papež a připomněl svou encykliku Caritas in veritate. Láska k Bohu a k bližnímu motivuje ke skutečnému nasazení na sociálním, politickém a ekonomickém poli. Vztah mezi láskou a pravdou je dynamická síla, která obnovuje mezilidské vztahy a ekonomiku směřuje do služeb člověka a jeho důstojnosti.
Ekonomie a finančnictví neexistují sami pro sebe, ale jsou prostředkem:

?Křesťanství pomohlo Evropě pochopit, co je svoboda, zodpovědnost a etika, která prostupuje jejími zákony a sociálními strukturami. Odsouvání křesťanství na okraj zájmu, včetně odstraňování jeho symbolů by vedlo k tomu, že by náš kontinent byl odstřižen od svého pramene, jenž ho nepřetržitě živí a přispívá k jeho pravé identitě.?

Benedikt XVI. pak zdůraznil, že bratrství dává prostor ?dobročinnosti? a umožňuje klást do středu pozornosti ekonomii osoby a rodiny, jež jsou v nouzi. V Evropě ? připomněl - existuje dlouhá tradice ekonomického rozvoje založeného na bratrství, jako jsou podniky vzájemné pomoci a podobně. Je potřeba se vrátit k této počáteční velkorysosti, poznamenal papež.

Ve Vatikánu se výroční zasedání Rozvojové banky Rady Evropy se konalo letos poprvé. Včera se ho účastnil také státní sekretář Svatého stolce, kardinál Tarcisio Bertone.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.