Více než 10 tisíc kněží připutovalo do Říma na zakončení Kněžského roku

10.6.2010 

Tento týden se končí Kněžský rok, vyhlášený loni Svatým otcem u příležitosti 150. výročí úmrtí svatého faráře arského. Do Říma přicestovalo více než 10 tisíc předem přihlášených kněží z 91 zemí, aby se účastnili bohatého duchovního programu Mezinárodního setkání kněží, které vyvrcholí dnešní modlitební vigilií spojenou s eucharistickou adorací na náměstí svatého Petra a zítřejší mší svatou. Na ní se podle odhadů očekává účast ještě vyšší. Počítá se, že celkem až 15 tisíc kněží bude koncelebrovat spolu s Petrovým nástupcem eucharistickou liturgii ze slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Benedikt XVI. bude mši svatou sloužit s kalichem svatého faráře arského.

Mezi účastníky slavnostního zakončení Kněžského roku nechybějí ani kněží z České republiky. Z různých českých a moravských diecézí jich přijelo celkem 66, včetně 4 biskupů: Jiřího Paďoura, Pavla Posáda, Františka Radkovského a Františka Václava Lobkowicze.

Dnešní modlitební vigilie na náměstí svatého Petra začíná ve 20:30 a potrvá do 23:00. V přímém přenosu ji přenáší TV NOE, stejně jako zítřejší dopolední mši svatou, která začíná v 10:00.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.