Konference na připomínku zahájení ekumenického hnutí roku 1910

8.6.2010 

Ve Skotsku v neděli skončila světová konference, na níž se sjelo přes 300 delegátů ze všech křesťanských církví a církevní společenství a z celého světa. Setkání bylo oslavou stého výročí prvního velkého ekumenického misionářského kongresu. Ten se v roce 1910 konal právě ve skotské metropoli. Delegáti se celý týden formou kulatých stolů a diskusních skupin věnovali tématu misijních výzev pro 21. století.

Konferenci uzavřela ekumenická bohoslužba, která se konala sále generálního shromáždění Skotské církve a byla přenášená také po internetu. Na závěr bohoslužby přečetli zástupci různých vyznání ze všech kontinentů společný apel, kterým vyzývají všechny církve, aby ?vydávali svědectví o Kristu účastí na poslání Boží lásky. ?Jsme povoláni ?vtělovat? a hlásat Dobrou zprávu o spáse, o odpuštění hříchů, o životě v hojnosti, a o osvobození všech chudých a utlačovaných. Dnes je po nás žádáno, abychom vydávali svědectví, evangelizovali a ukazovali při tom živoucí lásku, poctivost a spravedlnost, kterou chce Bůh pro celý svět?, a z toho také plyne výzva k jednotě církve, píše se v apelu ekumenického kongresu v Edinburgu. ?Připomínejme si Krista a snažme se žít v té jednotě, pro kterou žil a modlit se On, pokračuje text. Jsme povoláni k tomu, abychom mezi sebou spolupracovali, vyrovnávali se složitými otázkami a pracovali na společném pohledu. Odpovězme na výzvu přijmout naše rozdíly a na potřebu oboustranné spolupráce. Pracujme na misiích společně, aby svět uvěřil,? končí apel ekumenického kongresu v Edinburgu.

Za katolickou stranu se ho účastnila delegace vedená mons. Brianem Farrellem z Papežské rady pro jednotu křesťanů, který účastníkům přivezl také pozdrav Benedikta XVI. s přáním, aby konference obnovila ?pokorné a trpělivé úsilí znovu společně žít apoštolské dědictví pod vedením Ducha Svatého.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.