V Turecku se konal pohřeb zavražděného biskupa mons. Padovese

7.6.2010 

Dnes v 16h se v tureckém Iskenderunu konaly pohřební obřady mons. Padoveseho, zavražděného 3. června svým řidičem, Muratem Altunen. Objevily se také nové detaily této tragedie.

Pohřební obřady se konaly v kostele zvěstování a účastnil se jich apoštolský nuncius mons. Antonio Lucibello, biskupové latinského obřadu z Istanbulu a Smyrny, arménsko-katolický biskup Istanbulu, mnoho kněží z celého Turecka a zástupci z velvyslanectví a delegáti Evropské rady biskupských konferencí, ale také představitelé pravoslaví a islámu. Jejich přítomnost na pohřbu dokazuje významné působení mons. Padoveseho na poli ekumenického a mezináboženského dialogu.

Rakev s tělem mons. Padoveseho bude převezena do italského Milána .Tam bude pohřben rodinné hrobky - pravděpodobně až 14. června, protože také italské státní zastupitelství požádalo o provedení pitvy umučeného biskupa.

Agentura Asianews zatím přinesla podrobnější informace z vyšetřování případu. Podle lékařů, kteří v Turecku provedli soudní ohledání, utrpěl mons. Padovese bodné rány po celém těle, především v oblasti srdce, kde jich bylo nejméně osm. Hlava byla téměř uťata. Jasnější je také dynamika vraždy. Biskup byl ubodán uvnitř domu, ale našel ještě sílu krvácející vyjít před dům a volat o pomoc. Před domem ale našel smrt.
Svědkové potvrdili, že slyšeli biskupovo volání o pomoc a pak také Muratův křik po vraždě. Podle těchto svědků křičel vrah ze střechy domu: ?Zavraždil jsem satana. Allah Akbar!?

Tento křik, spolu se setnutím hlavy, ukazuje na rituální vraždu dává ji do souvislosti s ultra-nacionálními a extrémistickými islámskými skupinami, kteří chtějí křesťany v Turecku vymýtit, píše Asianews.

Podle Tureckého deníku Milliyet ze 4. června vrah na policii vypověděl, že svůj čin vykonal na základě ?božího zjevení.?

Ozývají se také žádosti katolíků i některých tureckých nevládních organizací, aby se policie při vyšetřování tohoto činu nespokojila s odůvodněním Muratovy duševní nerovnováhy, ale aby prověřila také možná napojení na extrémistické organizace.

Duševní chorobu 26letého vraha, který pro biskupa pracoval déle než čtyři roky, lze v tuto chvíli prakticky vyloučit. Podle právního zástupce církve, Ercana Erişe, neexistují žádné lékařské zprávy ani potvrzení, že by Murat trpěl nějakou duševní chorobou. Jeho vlastní prohlášení z posledních dnů, že se cítí depresivně, je považováno za plánovanou strategii, jak se po vykonání zločinu hájit, informuje Asianews.

Do Iskenderunu včera z Ankary přicestoval ministr spravedlnosti, aby ujistil, že bude učiněno vše proto, aby byla vražda objasněna. Odhalení pravdy je v zájmu samotného Turecka, aby tak ukázalo svou modernost a schopnost zajistit právo, ale také v zájmu církve. Vrah, který svůj čin nejprve sváděl na duševní chorobu, přišel s druhou verzí, totiž že šlo o obranu, protože prý byl biskupem zneužíván.

Podle expertů na turecký svět, vražda mons. Padoveseho poukazuje na posun v působnosti extrémistů. Je to poprvé, kdy zamířili tak vysoko, doposud útočili jenom na kněze. Nyní šlo o předsedu turecké biskupské konference. Zároveň se poprvé užívají sofistikovanější vysvětlení. Nespokojí se ?šílenstvím?, kterým byla "vysvětlena? vražda italského kněze Santoro před pěti lety, ale nabízejí několik vysvětlení, aby zmátli národní i mezinárodní veřejné mínění.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.