Víra zkoušená jako zlato v ohni

6.6.2010 

Promluva Benedikta XVI. při návštěvě maronitské katedrály, Nikósie

Drazí bratři a sestry,

mám velkou radost, že mohu navštívit tuto katedrálu Naší Paní Milostné. Děkuji arcibiskupovi Youssefovi Soueifovi za jeho laskavá slova přivítání jménem maronitské komunity na Kypru, a srdečně vás zdravím slovy apoštola Pavla: ?Milost vám a pokoj od Boha, našeho Otce, a od Pána Ježíše Krista!? (1 Kor 1,3).

Návštěvou této katedrály vykonávám v srdci duchovní pouť do každého maronitského kostela na tomto ostrově. S otcovskou péčí vás ujišťuji, že jsem nablízku každému věřícímu z těchto starobylých společenství.

Tento katedrální kostel mnoha způsoby představuje opravdu dlouhou, bohatou a někdy bouřlivou historii maronitského společenství na Kypru. Maronité přicházeli během staletí v různých obdobích k těmto břehům, často byli těžce zkoušeni, aby zachovali věrnost svému specifickému křesťanskému dědictví. Přestože jejich víra byla zkoušena jako zlato v ohni (srov. 1 Petr 1,7), vytrvali ve víře svých otců, v jediné víře, která nyní přechází až k vám, současným kyperským maronitům.

Budova této katedrály nám připomíná také důležitou duchovní pravdu. Svatý Petr nám říká, že my, křesťané, jsme živými kameny ?pro duchovní chrám, svatým kněžstvem, které přináší duchovní oběti, Bohu příjemné skrze Ježíše Krista? (1 Petr 2,5). Spolu s křesťany na celém světě jsme součástí tohoto velkého chrámu, mystického Těla Kristova. Naše duchovní bohoslužba, slavená v mnoha jazycích, na mnoha místech a v nádherné rozmanitosti liturgií je výrazem jediného hlasu Božího lidu, sjednoceného v modlitbě a díkůvzdání Jemu v trvalém vzájemném společenství. Toto společenství, jež je nám tak drahé, nás vybízí, abychom celému lidstvu přinášeli Dobrou zvěst o našem novém životě v Kristu.

Ιδου η πρόκλησις που σας αφήνω σήμερα: εγώ προσεύχουμαι ώστε η εκκλησία σας, με ενότητα μαζύ με τους ποιημένες σας και με τον Επίσκοπον Ρώμης, να αυξάνεται εις την αγιοσύνη, εις την πίστην του Ευαγγελίου και εις την αγάπη γιά τον Κύριον και για τον πλησίον.
(Toto je závazek, který s vámi sdílím: modlím se, aby vaše církev v jednotě se všemi vašimi pastýři a římským biskupem mohla růst ve svatosti, věrnosti evangeliu a v lásce k Pánu a bližnímu.)

Svěřuji vás a vaše rodiny, zejména vaše milované děti, přímluvě svatého Marona a ze srdce uděluji vám všem své apoštolské požehnání.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.