Charitní organizace Kirche in Not působí v Makedonii

1.6.2010 

Organizace ?Pomoc církvi v nouzi? rozšířila své působení na Balkán. V Makedonii a v Albánii vzniknou dvě pastorační centra. Britská kancelář této organizace, která pomáhá pronásledovaným a trpícím křesťanům, oznámila, že bude financovat práce na pastoračním centru v makedonském Skopje. To je považováno za jeden z důležitých nástrojů, jak pomoci křesťanské komunitě v zemi, kde je jedna třetina z dvou milionů obyvatel nezaměstnaná. V budově centra je například nutné zajistit vytápění.

Podle ředitele centra, mons. Antuna Cirimotice, nebyly toto práce provedeny od roku 1983, kdy byla budova centra postavena. Biskup Skopje, mons. Kiro Stojanov zase potvrdil, že Makedonci si cenní práce katolické církve, zvlášť na sociálním poli. Katolická církev v Makedonii provozuje několik jídelen pro chudé, sirotčinců a nemocnic. Makedonská církev má celkem 20 tisíc věřících a jen 18 kněží.

Nezanedbatelná je také činnost organizace ?Pomoc církvi v nouzi? v sousední Albánii. Také ve zdejší diecézi Shkodre financuje rekonstrukci pastoračního centra.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.