Benedikt XVI. navštíví Kypr

31.5.2010 

Obyvatelé Kypru se připravují na návštěvu Benedikta XVI., která začne v pátek 4. června. Tento ostrovní stát tak vůbec poprvé v dějinách navštíví papež. Pro Benedikta XVI. to navíc bude první cesta do země, kde se naprostá většina obyvatel hlásí k pravoslaví.

Papež navštíví pouze území spravované Kyperskými Řeky. Tureckem okupovanou třetinu ostrova totiž neuznal za samostatnou žádný stát mezinárodního společenství kromě Turecka. Všem obyvatelům ostrova je však přiznáváno členství v EU. Svatého otce pozvala opakovaně jak hlava Kyperské pravoslavné církve arcibiskup Chrysostomos II., tak prezident Kyperské republiky Dimitris Christofias.

Pastorační návštěva Benedikta XVI., která má silný ekumenický rozměr, je však komplikovaná nejen politickým rozdělením ostrova. Kypr hostil loni smíšenou teologickou katolicko-pravoslavnou komisi a přestože na ostrově žije početně nepatrná katolická menšina maronitského, arménského a latinského obřadu, vyvolalo zasedání této komise, která má zásadní postavení v rámci ekumenického dialogu, nezvykle velký odpor ze strany některých Kyperských pravoslavných biskupů. Několik dní před návštěvou jeden z nich, metropolita Athanasios z Limassol, obvinil Petrova nástupce z ?hereze? a ostře se postavil proti chystané návštěvě.

Hlava Kyperského pravoslaví arcibiskup Chrysostom II. s velkou rázností reagoval na tyto útoky tvrzením, že ti, kteří jsou proti papežově návštěvě, měli by se účastnit na jeho přijetí anebo raději zůstat klidně doma. Letos v postní době vydal také ekumenický patriarcha Bartoloměj prohlášení, adresované stoupencům podobných stanovisek. Píše v něm, že ?pravoslaví na svou obranu nepotřebuje fanatismus, ani bigotnost. Kdo věří, že pravoslaví představuje pravdu, nebojí se dialogu, poněvadž pravda není nikdy ohrožena dialogem?.

Benedikt XVI. se tedy v pátek vydá na apoštolskou cestu, která je z mnoha hledisek obtížná, ale jak očekává velvyslanec Kypru u Svatého stolce, Georgios Pulides, bude mít historický význam.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.