Británie se připravuje na návštěvu papeže

28.5.2010 

?Návštěva papeže ve Velké Británii je bezprecedentní příležitostí k upevnění svazků mezi Spojeným královstvím a Apoštolským stolcem na poli společných zájmů? ? řekla královna Alžběta II. v tradiční promluvě v britském parlamentu v souvislosti s ustavením nové vlády. Pokud jde o zmíněné pole možné spolupráce, vysvětlila dále, že má na mysli celosvětový boj proti chudobě a klimatickým změnám, a také roli náboženských skupin při vytváření silné společnosti. Královna Alžběta II. poznamenala, že to bude první oficiální návštěva Papeže ve Velké Británii.
Připomínka plánované zářijové apoštolské cesty Benedikta XVI. v inauguračním projevu Alžběty II. je nepochybně svědectvím dobré vůle nové vlády. Přípravy, které předcházejí papežově návštěvě, se naplno rozbíhají a diskutuje se o nich. Britští katolíci jsou poněkud nespokojeni s omezeným počtem vstupenek na papežské mše. Dohromady na všechna setkání s papežem jich má být sotva 400 tisíc. Na některé farnosti připadá jen po jednom lístku. Organizátoři oznámili, že zbytek zájemců se může účastnit liturgií prostřednictvím televize či internetu.
Šéfredaktor týdeníku The Catholic Herold píše, že limitovaný počet účastníků je způsoben bezpečnostními a sanitárními důvody, jakož i tichým souhlasem biskupů, kteří se patrně obávají prázdných míst v sektorech pro lid. ?Mám však dojem ? píše Damian Thompson ? že britští katolíci mohou překvapit vysokou účastí. Věřící dobře vědí, že Benedikt XVI. byl v médiích cílem ohavných pomluv. Jeho návštěva ve Velké Británii bude pro ně příležitostí, jak pozvednout v této věci svůj hlas? ? zdůrazňuje Thompson. Šéfredaktor hlavního katolického týdeníku ve Velké Británii cituje jistého nespokojeného faráře, který pro svou farnost dostal na beatifikaci kard. Newmana jedinou vstupenku. ?Pokud věřící poslechnou organizátory a zůstanou doma, pak jediní, kteří vyjdou papeži naproti budou jeho protivníci? ? obává se anglický katolický farář.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.