Benedikt XVI. k účastníkům plenárního zasedání Papežské rady pro pastoraci migrantů

28.5.2010 

Ve Vatikánu se v těchto dnech koná Plenární zasedání Papežské rady pro pastoraci migrantů. Jeho účastníky v čele s předsedou mons. Antoniem Maria Vegliò přijal dnes na audienci Benedikt XVI.
Rada se na zasedání zabývá tématem spoluzodpovědnosti států a mezinárodních organizací v kontextu lidské migrace.
Jak podotkl Benedikt XVI., právě mezinárodní dohody mají za cíl chránit základní lidská práva, potírat diskriminaci, xenofobii a nesnášenlivost. Připomněl ale, že ruku v ruce s nabytím práv jde přijetí povinností:

?Je třeba ocenit úsilí vytvořit společný systém norem, které zajistí práva a povinnosti cizince, stejně tak jako práva a povinnosti společnosti, která ho přijímá. Na prvním místě je při tom třeba brát v úvahu důstojnost každé lidské osoby, kterou Bůh stvořil ke svému obrazu a podobě.?

Zásah mezinárodních organizací přichází v okamžiku, kdy otázky, jinak vyhrazené národnímu zákonodárství, zahrnují celou skupinu národů a musí do něj být vždy zapojeny vlády a organizace, které jsou zainteresované přímo. Je třeba spojit uznání práv lidské osoby a princip národní suverenity s přihlédnutím na potřeby bezpečnosti, veřejného pořádku a kontroly hranic. Benedikt XVI. také připomněl svou dřívější výzvu, aby státy podporovaly politiku ve prospěch rodiny:

?Dění v naší společnosti závisí na setkávání mezi národy, na dialogu mezi kulturami v respektu k identitě a legitimním rozdílům. V tomto scénáři má rodina svou podstatnou roli.?

Benedikt XVI. pak upozornil účastníky Plenárního zasedání Papežské rady pro pastoraci migrantů, že tento obor pastorace bude, vzhledem ke stále rostoucí migraci, vyžadovat také stále větší pozornost.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.