Bartoloměj I. na návštěvě v Rusku

25.5.2010 

Do ruského hlavního města přijel v sobotu 22. května na pozvání patriarchy Moskvy a celé Rusi, Kirilla, ekumenický patriarcha Konstantinopole Bartoloměj I. Jeho návštěva potrvá do pondělí 31. května.
Bartoloměj I. tak oplácí návštěvu moskevského patriarchy v Turecku. Ta proběhla ve dnech 4. ? 6. července loňského roku. Jde tak o další zásadní pokrok ve vztazích těchto dvou pravoslavných církví, krok směrem ke spolupráci.

?Jisté stíny a malé mráčky se občas ve vztazích našich sesterských církví občas objeví, ale vždy mají dočasný charakter. Jednotu, která pochází ze společného kalicha, nám nikdo vzít nemůže,? řekl před rokem v Turecku ekumenický patriarcha.
Během loňské návštěvy Kirilla v Istanbulu se hovořilo o otázkách, které mezi oběma stranami doposud vyvolávaly kontroverze, jako například vytvoření církevních struktur konstantinopolského patriarchátu v Estonsku paralelních k již existujícím strukturám patriarchátu moskevského, péče o věřící v diaspoře a podobně. Probíhající - mimořádně dlouhá - návštěva Bartoloměje I. v Rusku potvrzuje vůli k prohloubení dialogu.

V neděli oba patriarchové společně slavili božskou liturgii Letnic v trojickosergijevské lávře. Patriarcha Kirill při té příležitosti připomněl, že slavnost Letnic je slavností jednoty. ?Čím jednotnější jsme, tím účinnější je naše společné svědectví o míru v trýzněném světě,? řekl moskevský patriarcha.
Včera pak moskevský a konstantinopolský patriarcha společně předsedali bohoslužbě v katedrále Krista Spasitele a pak se účastnili slavnostního zahájení Dnů slovanské literatury a kultury.

Patriarcha Bartolměj má v Rusku na programu také návštěvu Petrohradu a dalších míst.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.