Kard. Bagnasco: Itálie spěje k pozvolné demografické sebevraždě

25.5.2010 

Italská biskupská konference pořádá v synodální aule ve Vatikánu své plenární zasedání, které včera zahájil její předseda janovský arcibiskup. Kard. Angelo Bagnasco se ve svém obsáhlém úvodním vystoupení dotknul mnoha otázek života církve a společnosti. Média však nejvíce upoutal výraz ?demografická sebevražda?, kterým narážel na velký pokles porodnosti v Itálii. Označil jej za alarmující:

?Itálie směřuje k pozvolné demografické sebevraždě. Více než 50% rodin je dnes bezdětných a z těch zbývajících téměř polovina má pouze jedno dítě, a zbytek ne více než dvě děti,?
řekl předseda italského episkopátu, který vyzval k obhajobě smyslu manželství a rodiny zejména v souvislosti s potřebou pro-rodinné politiky. Mezi jinými aktuálními problémy církve se kardinál Bagnasco vyjádřil také k problematice sexuálního zneužívání. Řekl, že bez ohledu na nepatrný rozsah těchto zločinů, spáchaných některými kněžími, je třeba uznat, že i jediný takový případ je příliš. Předseda italského episkopátu vyjádřil v této souvislosti uznání Benediktovi XVI. za jeho postoj k tomuto problému a zdůraznil, že italská církev bude v této věci postupovat podle papežova vzoru.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.