Univerzita v Shanghai založila institut Xu-Ricci

24.5.2010 

Benedikt XVI. během své včerejší promluvy před modlitbou Regina caeli poukázal na dnešní liturgickou památku Panny Marie Pomocnice křesťanů, která je dnem modliteb za církev v Číně:

?Věřící v Číně se modlí za to, aby se jednota mezi nimi a spolu s církví všeobecnou stále více prohlubovala, a katolíci celého světa ? zejména ti, kteří jsou čínského původu ? se spojují v modlitbě a charitě, které Duch svatý vzbuzuje v našich srdcích zejména dnešní slavností.?

Řekl Svatý otec během své polední promluvy při včerejší slavnosti Seslání Ducha svatého. Den modliteb za církev v Číně ustanovil Benedikt XVI. v listě Čínským katolíkům před třemi roky a to právě na liturgickou památku nejstaršího mariánského poutního místa v Číně, She-Shan, nedaleko města Shanghai.

Hlavní univerzita tohoto velkoměsta přišla v těchto dnech s významnou iniciativou. Univerzita Fudan založila Institut dialogu Xu-Ricci mezi Východem a Západem. Jeho název je připomínkou přátelství mezi jezuitským misionářem Matteo Riccim a jeho čínským přítelem Xu Guangqi, prvního katolíka v Shanghai u příležitosti letošního 400. výročí úmrtí známého italského misionáře v Číně. Nový Institut Shanghaijské univerzity se bude věnovat srovnávacím studiím religionistiky, filosofie a kultury. Slavnostního otevření nového Institutu 11. května se účastnilo 70 čínských i zahraničních univerzitních profesorů, působících na poli ekonomie, filosofie a religionistiky.

Při této příležitosti bylo prezentováno digitální vydání velkého francouzsko-čínského slovníku ve státním muzeu v Shanghai. Slovník je považován za nejširší komparativní slovník čínského a cizího jazyka a byl vydán Institutem Ricci z Taipei.
O. Ricci přišel do Číny roku 1583 a žil v této zemi 27 let. Zemřel v Pekingu 11. května 1610. V čínském světě je všeobecně znám pod jménem Li Madou a stal se zakladatelem moderního křesťanství v Číně. Shanghai je dnes největším centrem misijních aktivit v Číně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.