Benedikt XVI. sloužil liturgii Seslání Ducha svatého

23.5.2010 

O dnešní slavnosti Seslání Ducha svatého sloužil Petrův nástupce ve vatikánské bazilice mši svatou. Jeho pozoruhodnou homilii přinášíme spolu s jeho polední promluvou před modlitbou Regina caeli, ke které se na náměstí sv. Petra shromáždilo na 50 tisíc lidí.
Benedikt XVI. svou homilii končil:

?Jeden z církevních otců, Origenes, přináší v jedné ze svých homilií o Jeremiášovi výrok, jenž je připisován Ježíši, není obsažen v Písmu svatém, ale možná je autentický. Zní takto: ?Kdo je u mne, je blízko ohně? (Homilie o Jeremiášovi L. I [III]). V Kristu totiž přebývá plnost božství, která je v Bibli přirovnávána k ohni. Před chvílí jsme zaznamenali, že oheň Ducha svatého plane, ale neshoří. A přesto působí přeměnu. Musí tedy v člověku něco pohltit: tj. strusky, jež ho kazí a brání mu v jeho vztazích k Bohu a k bližnímu. Tento účinek božského plamene však děsí. Máme strach, že budeme ?sežehnuti? a raději zůstáváme tak, jak jsme. To vyplývá ze skutečnosti, že náš život se nezřídka zakládá na majetnické logice, na vlastnění a nikoli darování. Mnozí lidé věří v Boha a obdivují postavu Ježíše Krista, ale je-li po nich žádáno, aby se zřekli něčeho ze sebe samých, tak ustupují zpět, mají strach z požadavků víry. Jsou tu obavy, že se budou muset zříci něčeho krásného, k čemu jsou připoutáni; obavy z toho, že následování Krista je připraví o svobodu, o jisté zkušenosti, o část jich samotných. Z jedné strany chceme být s Ježíšem, následovat jej zblízka a z druhé strany máme strach z důsledků, které to přináší.

Drazí bratři a sestry, vždy máme zapotřebí slyšet od Pána Ježíše slova, která často opakoval svým přátelům: ?Nemějte strach?. Jako Šimon Petr a druzí musíme dovolit, aby jeho přítomnost a jeho milost přetvořila naše srdce, ustavičně podrobované lidským slabostem. Musíme umět uznat, že ztratit něco, ba i sami sebe kvůli pravému Bohu, Bohu lásky a života je ve skutečnosti zisk a úplné znovu nalezení se. Kdo se svěří Ježíši, zakouší již v tomto životě pokoj a radost srdce, které svět nemůže dát a nemůže je ani vzít, jakmile je daruje Bůh. Stojí tedy za to vystavit se dotyku plamene Ducha svatého! Bolest, kterou nám to způsobí, je nezbytná k naší proměně. Je to realita kříže. Nikoli pro nic za nic je právě ?oheň? v Ježíšově terminologii přednostním vyjádřením mystéria kříže, bez něhož neexistuje křesťanství. Osvíceni a posíleni těmito slovy života, pronesme tedy svoji prosbu: Přijď, Duchu svatý! Zapal v nás oheň své lásky! Víme, že je to smělá modlitba, kterou prosíme o to, aby se nás dotknul plamen Boží. Ale především víme, že tento ? a pouze tento - plamen má moc nás zachránit. Nechceme obranou svého života ztratit ten věčný, který nám chce darovat Bůh. Potřebujeme oheň Ducha svatého, protože jedině Láska zachraňuje.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. při mši svaté ve vatikánské bazilice je ZDE

Dnešek byl prvním prosluněným dnem v řadě poněkud pošmourných květnových dnů, které zcela nezvykle v Římě letos převažující. Naposledy dnes zazněla modlitba Regina caeli, která ve velikonoční době vždy střídá modlitbu Anděl Páně.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. před modlitbou Regina caeli je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.