Není církev bez Letnic

23.5.2010 

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Padesát dní po Velikonocích slavíme Letnice a připomínáme si manifestaci moci Ducha svatého, který ? jako oheň a jako vítr ? sestoupil na apoštoly shromážděné ve večeřadle a uschopnil je k odvážnému hlásání evangelia všem národům (srov. Sk 2,1-3). Mystérium Letnic, které právem spojujeme s touto událostí, opravdový ?křest? církve se v ní nevyčerpává. Církev totiž žije ustavičně ze seslání Ducha svatého a nevyčerpá vlastní síly jako nějaká plachetnice, které by se nedostávalo větru. Letnice se obnovují především v určitých silných momentech jak na úrovni místní, tak univerzální, jak v malých, tak velkých shromážděních. Například koncily jsou obdobími, která jsou naplněna zvláštním vylitím Ducha svatého, a mezi ně zajisté patří Druhý vatikánský koncil. Můžeme připomenout také proslulé setkání církevních hnutí se ctihodným Janem Pavlem II. tady na náměstí sv. Petra právě o Letnicích roku 1998. Církev však uznává nespočetné ?letnice?, které oživují místní komunity: pomysleme na liturgie, zejména na ty, které se konaly ve zvláštních momentech života komunity, v nichž byla moc Boží zřetelně vnímána, když vlila do duší radost a nadšení. Pomysleme na mnohá modlitební setkání, na nichž mladí jasně pocítí Boží povolání k tomu, aby zakořenili své životy v jeho lásce, případně i úplným zasvěcením se Jemu.

Neexistuje proto církev bez Letnic. A rád bych dodal, že není Letnic bez Panny Marie. Tak tomu bylo na počátku ve Večeřadle, kde učedníci ?jednomyslně setrvávali v modlitbách spolu se ženami, s Ježíšovou matkou Marií a s jeho příbuznými? ? jak nám podává kniha Skutků apoštolů (1,14). A tak je tomu vždy, na každém místě a v každé době. Byl jsem toho také svědkem před několika dny ve Fatimě. Co jiného totiž prožíval onen nespočetný zástup na prostranství před svatyní, kde všichni byli jednoho srdce a jedné duše? Byly to obnovené Letnice. Uprostřed nás byla Maria, Ježíšova matka. To je typická zkušenost velkých mariánských svatyní ? Lurd, Guadaloupe, Pompejí, Loreta ? anebo i těch nejmenších: kdekoli se křesťané shromažďují k modlitbě spolu s Marií, tam Pán dává svého Ducha.

Drazí přátelé, v tuto slavnost Letnic chceme být také my duchovně spojeni s Matkou Krista a církve a s vírou prosit o nové seslání božského Přímluvce. Prosme zejména v tomto Kněžském roce za celou církev a za všechny služebníky evangelia, aby bylo poselství spásy hlásáno všem národům.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.