Nová velvyslankyně Spojených arabských emirátů u Benedikta XVI.

20.5.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci novou velvyslankyni Spojených arabských emirátů u Svatého stolce. Paní Hissa Abdulla Ahmed Al-Otaiba Svatému otci předala Svatému otci své pověřovací listiny. Spojené arabské emiráty a Svatý stolec navázali diplomatické vztahy před třemi lety ? 31. května 2007.

Benedikt XVI. ve své promluvě připomněl slova prezidenta Spojených arabských emirátů z dubna 2008 o tom, že zástupci Svatého stolce ?plní zvláštní poslání, kterým je především zachování víry v Boha a podpora dialogu mezi kulturami a náboženstvími.?

?Mise katolické církve u mezinárodního společenství a diplomatické působení Svatého stolce jsou motivovány láskou k Bohu a respektem k důstojnosti bližního. Církev na poli diplomatických vztahů podporuje mír, lidská práva a integrální rozvoj,? řekl Benedikt XVI. a zdůraznil nezbytnost zaměření na lidskou osobu a její důstojnost.

Svatý otec také připomněl, že díky ekonomickému rozkvětu Spojených arabských emirátů v posledních letech přišly do této země za prací statisíce zahraničních pracovníků. ?Neobohacují zemi jen svojí prací, ale samotnou přítomností, jež je příležitostí k plodnému a pozitivnímu setkání mezi největšími světovými náboženstvími, kulturami a národy?, řekl papež a ocenil otevřenost emirátů k těmto cizincům a také to, že tu v nedávné minulosti bylo na pozemcích darovaných veřejnými autoritami postaveno několik katolických kostelů. ?Svoboda kultu významně přispívá ke společnému dobru a společnosti, kde je praktikována, přináší harmonii?, zdůraznil Benedikt XVI. ve své promluvě k nové velvyslankyni Spojených arabských emirátů u Svatého stolce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.