Kniha moskevského patriarchy Kirilla představena na Katolické univerzitě

18.5.2010 

?Svoboda a zodpovědnost: hledání harmonie. Důstojnost člověka a práva osoby.? To je titul sbírky textů patriarchy Moskvy a celé Rusi Kirilla. Kniha byla představena včera v Miláně na Katolické univerzitě. Spolu s milánským arcibiskupem kard. Dionigi Tettamanzim ji představil metropolita Hilarion, předseda oddělení pro vnější vztahy moskevského patriarchátu. Svazek obsahuje vystoupení a promluvy patriarchy Kirilla na téma lidských práv a důstojnosti lidské osoby. Jak napsal v předmluvě předseda Papežské rady pro kulturu mons. Gianfranco Ravasi, kniha ?se staví na hlídku proti nové generaci práv, která uvnitř sebe ve skutečnosti nesou degeneraci opravdové lidské důstojnosti.? Jak zdůraznil při prezentaci kardinál Dionigi Tettamanzi, koncept svobody musí jít vždy ruku v ruce s konceptem zodpovědnosti.

Po kardinálu Tettamanzim se ujali slova don Giuseppe Costa, ředitel Vatikánského knižního nakladatelství, prof. Adriano Roccucci z univerzity Roma Tre, a rektor milánské Katolické univerzity Lorenzo Ornaghi.

Závěr prezentace patřil metropolitovi Hilarionovi. Ten zdůraznil, že katolická a pravoslavná církev jsou spojenci v boji mezi křesťanskou tradicí a liberalistickou ideologií sekularismu a vysvětlil jak patriarcha Kyrill v knize brání mravní hodnoty, které jsou společné různým tradicím, a svobodu jako cestu, která vede k setkání s pravdou.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.