O knize Josepha Ratzingera-Benedikta XVI. ?Chvalte Boha uměním?

18.5.2010 

Již jsme informovali o nedávno vydané knize Josepha Ratzingera-Benedikta XVI. Lodate Dio con arte. (Venezia, Marcianum Press, str.268, euro 28) Chvalte Boha uměním, která obsahuje příležitostné promluvy na téma hudby a liturgie. Profesor Papežské salesiánské univerzity, sám hudební skladatel, don Massismo Palombella, ji komentuje:

?Základní myšlenkou této publikace, ale konec konců všech spisů Josepha Ratzingera, je podle mého názoru to, že každá liturgická reforma, kterou církev uskutečnila vždycky zahrnuje ty předešlé, takže náš přístup nemůže být vylučovací, ale vždycky musí synteticky zahrnovat to předešlé. To je první fakt. A potom, všechno se sbíhá v pojmu liturgie, v rámci eklesiologického pojmu. Výzva Druhého vatikánského koncilu tedy zásadně a primárně není výzvou něco odejmout nebo přidat, ale opětovně všechno pochopit v rámci eklesiologie, která nám v tom radí. A v tomto porozumění se pak všechno stává velkou kulturní výzvou.
Umělecký jazyk má schopnost jít dále než pouhé mluvené slovo, dotýká se samotné základní struktury Zjevení, která se nevyčerpává jenom v řeči, ale vychází vstříc tomu, co slovo nemůže vyjádřit a vyjadřuje se tudíž plastickým jazykem, který ? jak říká často Joseph Ratzinger ve své knize ? otevírá nebe, proráží nebesa.
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.