Benedikt XVI.: Nepřítelem, jehož se třeba obávat, je hřích

16.5.2010 

Přibližně 200 tisíc lidí z Říma a z celé Itálie se dnes dopoledne shromáždilo k obvyklému polednímu asi 20 minutovému nedělnímu setkání s papežem na svatopetrském náměstí. Přišli na pozvání národní rady katolických sdružení věřících laiků, aby vyjádřili své cítění a solidaritu s papežem. Benedikt XVI. ve svém promluvě před modlitbou Regina Caeli nejprve promluvil o významu dnes slaveného svátku Nanebevstoupení Páně.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY před Regina caeli je ZDE

Po společné modlitbě Regina caeli pak Benedikt XVI. dodal:

?Děkuji vám za vaši účast a vaši důvěru! Můj první pozdrav patří vám, věřícím laikům, kteří jste přišli z celé Itálie, a kard. Angelo Bagnascovi, předsedovi italské biskupské konference. Srdečně vám děkuji, drazí bratři a sestry, za vaši vroucí a početnou účast! Přijali jste pozvání národní rady laických sdružení, abyste se s nadšením účastnili této krásné a spontánní manifestace víry a solidarity, na níž je přítomen také značný počet poslanců veřejných představitelů. Mé hluboké uznání patří vám všem. Zdravím také tisíce imigrantů, kteří jsou s námi spojeni na náměstí sv. Jana na Lateránu spolu s kard. vikářem Agostino Vallinim u příležitosti ?svátku národů?.
Drazí přátelé, přišli jste vyjádřit velkou přízeň a hlubokou blízkost církve a italského lidu Papeži a svým kněžím, kteří vám denně poskytují svou službu, a abychom ve snaze o duchovní a morální obnovu mohli stále lépe sloužit církvi, Božímu lidu a těm, kteří se na nás s důvěrou obracejí. Pravým nepřítelem, jehož je třeba se obávat a s nímž je třeba bojovat, je hřích, duchovní zlo, které někdy, bohužel, nakazí také členy církve. Žijeme ve světě, ale nejsme ze světa (srov.
Jan 17,14). My křesťané nemáme strach ze světa, třebaže se máme varovat před jeho svody. Máme se však obávat hříchu a být proto silně zakořeněni v Bohu, pevní v dobru, v lásce, ve službě. Církev a její služebníci spolu s věřícími si tak počínali a nadále budou počínat v horlivém nasazení za duchovní a materiální dobro lidí v každé části světa. Právě to se snažíte dělat ve svých farnostech, sdruženích a hnutích: sloužit Bohu a člověku ve jménu Kristově. Pokračujme tedy s důvěrou na této cestě, a zkoušky, které Pán dopouští, ať nás vedou k větší radikalitě a důslednosti. Je krásné vidět tento zástup na náměstí sv. Petra stejně jako pro mne bylo dojemné vidět ve Fatimě nezměrné množství těch, kteří se v Mariině škole modlili za obrácení srdcí. Tuto výzvu dnes obnovuji, posílen vaší tak početnou účastí! Děkuji.?

Řekl dnes Benedikt XVI. 200 tisícovému zástupu na náměstí sv. Petra.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.