Pán se loučí, ale neopouští

16.5.2010 

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Dnes se v Itálii a v mnoha dalších zemích slaví Nanebevstoupení Páně, ke kterému došlo čtyřicátý den po Velikonocích. Na tuto neděli navíc připadá Světový den sdělovacích prostředků na téma: ?Kněz a pastorace v digitálním světě: nová média ve službách Slova?. Liturgie podává epizodu posledního rozloučení Pána Ježíše a jeho učedníků (srov. Lk 24,50-51; Sk 1,2.9). Nejedná se však o opuštění, protože Pán s nimi novým způsobem zůstává navždy. Svatý Bernard z Clairvaux vysvětluje, že Ježíšovo nanebevstoupení nastává ve třech stupních: ?prvním je sláva vzkříšení, druhým moc soudit a třetím sedět po pravici Otce? (Sermo de Ascensione Domini, 60, 2; Sancti Bernardi Opera, t. VI, 1,291,20-21). Tuto událost předchází rozloučení s učedníky, které je připravuje na obdržení daru Ducha svatého, aby spása byla hlásána všude. Ježíš sám jim říká: ?Vy jste toho svědky. Hle ? já vám pošlu toho, koho slíbil můj Otec? (srov. Lk 24,47-49).

Pán přitahuje zraky apoštolů i naše zraky k nebi, aby ukázal jak postupovat cestou dobra během pozemského života. Přesto však zůstává v osnově lidských dějin, je nablízku každému z nás a vede naše křesťanské putování, doprovází pronásledované pro víru, je v srdci těch, kteří jsou odsouváni na okraj, je přítomen v těch, kterým je upřeno právo na život. Můžeme naslouchat, vidět a dotýkat se Pána Ježíše v církvi, zejména prostřednictvím svátostných slov a gest jeho pastýřů. V této souvislosti vybízím chlapce a děvčata, kteří v této velikonoční době přijímají svátost biřmování, aby zůstali věrni Božímu Slovu a přijatému učení a neustále přistupovali ke zpovědi a eucharistii vědomi si toho, že byli vybráni a ustanoveni za svědky Pravdy. Zvláštní pozvání adresuji také svým spolubratrům v kněžské službě, aby ?se ve svém životě a působení vyznačovali silným evangelním svědectvím? (List na zahájení Kněžského roku) a dovedli moudře používat sdělovací prostředky, aby dnešním lidem umožňovali poznat církev a pomáhali jim objevovat Kristovu tvář (srov. Poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků, 24. ledna 2010).

Drazí bratři, Pán nám otevírá cestu do nebe a dává nám okoušet již na této zemi božský život. Ruský autor z minulého století ve své duchovní závěti napsal: ?Pozorujte často hvězdy. Když vás budete něco tížit na duši, hleďte ke hvězdám či k nebeskému azuru. Když budete pociťovat smutek, když vás budou urážet,.. potěšte se? nebem. Potom vaše duše nalezne pokoj.? (N. Valentini-L.Žák, Pavel Florenskij. Non dimenticatemi. Le lettere dal gulag del grande matematico, filosofo e sacerdote russo, Milano 2000, str. 148). Děkuji Panně Marii, kterou jsem mohl v těchto dnech uctít ve Fatimské svatyni, za její mateřskou ochranu během intenzivní pouti do Portugalska. Obraťme se svojí důvěřivou modlitbou k Té, která bdí nad svědky svého milovaného Syna.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.