Benedikt XVI. k belgickým biskupům

8.5.2010 

Papež se dnes sešel s belgickými biskupy, konajícími kanonickou návštěvu u Svatého stolce, a pronesl k nim promluvu, ve které s nevysloveným odkazem na nedávnou rezignaci biskupa z Brugg zdůraznil, že jedině Kristus tiší bouře v církvi, jež je zkoušena hříchem.

Skupině biskupů, kteří papeži vyjádřili své politování a bolest nad nedávnou rezignací biskupa, který se dopustil sexuálního zneužití, Benedikt XVI. předložil jako vzor belgického světce Damiána de Veuster, apoštola malomocných, jehož příkladný život ?stále promlouvá Belgičanům do svědomí?.

Pouze Kristus ?tiší každou bouři? a dává sílu a odvahu vést svatý život v plné věrnosti vlastní kněžské službě a zasvěcení Bohu. Tuto útěchu, vzatou z Matoušova evangelia, podal dnes Petrův nástupce biskupům církve, která ? jak řekl ? ?nepostrádá zranění, jež zčásti přicházejí zevnitř a zčásti jsou způsobena těžkostmi hlásat Krista ve společnosti, která je nakloněna Ho opomíjet?. K prvnímu zranění se vyjádřil v úvodu setkání belgický primas, arcibiskup Bruselu-Mechelen mons. André-Joseph Leonard:

?Církev, kterou dnes prezentujeme, je naplněna bolestí v důsledku vážného pohoršení vyvolaného nuceným odstoupením biskupa z Brugg, Rogera Vangheluwe; je sklíčena bolestí, ale zároveň je rozhodnuta otevřeně se vyrovnat se s touto situací.?

Benedikt XVI. povzbudil biskupy, aby se klidně stavěli proti negativním tendencím, jež jsou plodem sekularizace, která zasáhla mnoho zemí:

?Mám na mysli snižování počtu pokřtěných, kteří by otevřeně dosvědčovali svoji víru a svoji příslušnost k církvi, poměrný nárůst průměrného věku kněží, řeholníků a řeholnic, nedostatek kněží či zasvěcených osob, zapojených do aktivní pastorace nebo ve výchovných a sociálních sektorech, nepatrný počet seminaristů a kandidátů řeholního života.?

Papež však v této souvislosti dodal, že ?pokles počtu kněží netřeba chápat jako nezvratný proces?:

?Druhý vatikánský koncil kladl důraz na to, že se církev nemůže obejít bez služebného kněžství. A proto je nezbytné a naléhavé vrátit mu jeho místo a uznat jeho nenahraditelný svátostný charakter. Plyne z toho tedy nutnost rozsáhlé a seriózní pastorace kněžských a řeholních povolání, založené na příkladném životě a svatosti kněží, na pozornosti ke klíčícím zárodkům povolání, která se vyskytují u mnoha mladých lidí a také - podle Ježíšova doporučení - na ustavičné a důvěřivé modlitbě.?

V souvislosti s tématem kněžství, papež poukázal na postavu O. Damiána de Veuster, kterého kanonizoval 11. října loňského roku:

?Nový světec promlouvá ke svědomí Belgičanů. Copak nebyl označen za nejslavnějšího syna národa všech dob? Jeho velikost, jeho naprosté sebedarování malomocným bratřím až do té míry, že sám podlehnul nákaze a zemřel, spočívá v jeho vnitřním bohatství, v jeho ustavičné modlitbě, ve sjednocení s Kristem? V tomto Kněžském roce je proto vhodné nabízet jeho kněžský a misionářský vzor zejména kněžím a zasvěceným osobám.?

Papež také poukázal na konstituci Druhého vatikánského koncilu Sacrosanctum koncilium, která zdůrazňuje, že v liturgii se projevuje tajemství církve ve své velikosti i jednoduchosti.

?Proto je důležité, aby kněží pečlivě sloužili liturgii, zejména eucharistii, poněvadž vyjadřuje hluboké společenství s živým Bohem. Nezbytné je, aby také pobožnosti byly slouženy v úctě k liturgické tradici církve za aktivní účasti věřících ve shodě s rolí, která jim patří, a v jednotě s velikonočním mystériem Krista.?

Řekl Benedikt XVI. v závěru své promluvy k biskupům Belgie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.