Benedikt XVI. k novým gardistům

7.5.2010 

Benedikt XVI. dnes dopoledne přijal na audienci 30 nových členů Švýcarské gardy, kteří včera složili přísahu, a jejich rodiny. Svatý otec ve své promluvě, kterou pronesl německy, francouzsky a italsky, zdůraznil zvláštní pouto mezi gardou a Apoštolským stolcem a poděkoval jim za jejich velkodušnou službu při obraně jeho osoby.
V Klementinském sále shromážděné gardisty Benedikt XVI. ujistil, že jejich služba je donutí objevit poutníka hledajícího Boha v tváři každého muže a ženy, které potkají. Služba ve Švýcarské gardě má význam také pro osobní růst a růst víry:

?To, že pomáháte nástupci svatého Petra ve službě, vám přinese živější smysl pro katolicismus spolu s hlubším vnímáním důstojnosti člověka, který prochází blízko vás, a který uvnitř sebe hledá cestu k věčnému životu.?

?Váš úkol, bude-li prožívaný s profesionální zodpovědností a se smyslem pro nadpřirozené,? řekl papež, ?vás připraví také na budoucí úkoly, osobní i veřejné, a umožní vám je přijímat jakožto opravdoví Pánovi učedníci.?
K novým gardistům včera před přísahou promluvil jejich velitel Daniel Rudolf Anrig. Ve středu jeho promluvy stálo téma poslušnosti:

?Žijeme v době nedůvěry k autoritám, v době individualismu a egoismu. Co nás, Švýcarskou gardu, odlišuje? Právě naše přísaha na základní hodnoty jako poslušnost, věrnost a oddanost.?

U tématu pouta mezi gardisty a Petrovým nástupcem se pozastavil kaplan tohoto papežského oddílu, mons. Alain de Raemy:

?Pod přílbou, pod kyrysem i v běžné uniformně zakoušíte ducha sebezapírání, ducha toho, kdo chce sloužit. Krása uniforem nevypovídá totiž o vás jako jednotlivcích, ale ukazuje na důstojnost Petrova nástupce.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.