Kostely v hlavním městě slouží jen propagaci

2.3.2004 

Otřesné informace o situaci v Severní Koreji zaostřili v poslední době pozornost mezinárodního veřejného mínění na tuto asijskou zemi. Hlad, koncentrační tábory pro nespokojené nebo i jen podezřelé z nespokojenosti, vynalézavá mučení a hromadné popravy, včetně využívání plynových komor ? to jsou vymoženosti ?komunistického ráje?, který obyvatelům Severní Koreje připravil režim Kim Dzong Ila.

Pronásledovaní jsou také věřící. Podle svědectví korejských uprchlíků například před čtyřmi lety milice zavraždila několik křesťanů nedaleko korejsko-čínské hranice, protože se odmítli zříct své víry. Pro křesťany byly zřízeny také tábory pro převýchovu. Žádná církev nemůže veřejně a oficiálně působit. V hlavním městě sice existují dva protestantské kostely, jeden katolický a nov ě otevřený pravoslavný, podle všeho však sklouží výlučně propagandě. Křesťané se scházejí tajně v malých, často rodinných skupinkách.

Severokorejská vláda pronásleduje své věřící obyvatele také v emigraci. Jednou z pastí je zvlášť k tomu účelu vybudovaný kostel na čínském území, nedaleko korejské hranice. Čínské policii slouží k snadnému zadržení Korejců, které pak předává zpátky korejské straně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.