Benedikt XVI.: Manželství je nástrojem spásy pro celou společnost

6.5.2010 

?Manželství je opravdovým nástrojem spásy, a to nejenom pro manžele, ale pro celou společnost.? ? řekl Benedikt XVI. ve své anglické promluvě na středeční generální audienci, když zdravil účastníky kongresu o rodině ve švédském Jönköping.

?Váš vzkaz světu, je zprávou o pravé radosti, protože Boží dar manželství a rodinného života nás uschopňuje k určité zkušenosti nekonečné lásky, jež pojí tři božské osoby ? Otce, Syna a Ducha svatého. Lidské bytosti, učiněné k obrazu a podobě Boha, jsou stvořeny pro lásku. V hloubi svého bytí toužíme milovat a být milováni.?

Jenom láska Boží ? řekl dále papež ? může plně uspokojit naše nejhlubší potřeby. Nicméně, skrze lásku manželů, rodičů a dětí, sourozenců mezi sebou se nám dostává předchuti nekonečné lásky, která nás čeká na onom světě.

?Manželství je opravdovým nástrojem spásy nejenom pro manžele, ale pro celou společnost. Jako každý cíl si žádá své, má své nároky, výzvy, vyžaduje připravenost obětovat naše zájmy pro dobro druhých. Žádá toleranci a odpuštění. Vyzývá nás k ochraně a péči o dar nového lidského života. Ti z nás, kteří měli štěstí narodit se ve stabilní rodině, zjišťují, že je první a základní školou ctnostného života i kvality občanského postoje. Povzbuzuji vás, abyste pokračovali ve svém úsilí o podporu adekvátního chápání a hodnocení nedocenitelného dobra, které manželství a rodinný život nabízejí lidské společnosti.?

Řekl při včerejší generální audience Benedikt XVI. Účastníkům Kongresu o rodině, pořádaném ve švédském Jönköping.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.