Kard. Tauran: Mezináboženský dialog se musí vyhýbat relativismu a intoleranci

1.5.2010 

Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog vystoupil v těchto dnech na světovém summitu náboženských představitelů, který se konal v Baku. Po návratu z Ázerbájdžánu poskytl kard. Jean Louis Tauran rozhovor Vatikánskému rozhlasu:

?Ve své vystoupení jsem měl příležitost poukázat na to, že globalizace neznamená automaticky bratrství. Naopak! Proto je nezbytné, aby spolu věřící mluvili, poznali se a hledali, co lze společně vykonat pro mezináboženský dialog, který by sloužil hodnotám a společnosti a současně se vyhnul dvěma krajnostem, jimiž je relativismus a intolerance. Snažil jsem se ilustrovat specifický přínos věřících k obrodě světa.?

V kavkazském regionu je početná muslimská obec?

?V Ázerbájdžánu jsou muslimové tolerantní; hlavní muslimský představitel, který byl také spolu předsedajícím zmíněného setkání je velice přející muž, který je ve vztahu ke katolíkům a věřícím všeobecně blahosklonný, zejména pak ke Svatému stolci. Několikrát projevil ve vztahu ke mně výmluvný jemnocit. Byl jsem na summitu často po jeho boku. Myslím, že to je příklad harmonie.?

Vyrovnávali jste se také s otázkou náboženského fundamentalismu nebo terorismu vzhledem k tomu, že v kavkazském regionu jsou mnohé nestabilní oblasti?

?V závěrečném dokumentu se skutečně hovoří o terorismu. Zdůraznili jsme, že náboženští představitelé musí předcházet a bránit tomu, aby se náboženství stalo nástrojem násilí.?

Říká kard. Tauran o světovém summitu náboženských představitelů, kterého se účastnil ve městě Baku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.