Jeden z dalších důvodů, proč budeme na Velehrad rádi putovat

30.4.2010 

Na moravském poutním místě Velehrad se dnes konalo poslední rozloučení s kardinálem Tomášem Špidlíkem SJ. Odpoledne mohli věřící v místní bazilice uctít ostatky otce kardinála a přijmout svátost smíření. Ve 14.00 hodin se tu konala modlitba věřících za zemřelého se zpěvy z východní liturgie v podání Moravského cherubínského sboru a v 15.00 modlitba růžence. Poté byla čtena zaslaná poselství a v 16.00 začala zádušní mše svatá. Liturgii předsedal arcibiskup olomoucký, mons. Jan Graubner. Účastnili se jí čeští a moravští biskupové, kněží, spolubratři z Tovaryšstva Ježíšova a další řeholníci a řeholnice, četní zástupci ekumeny, samozřejmě nejbližší rodina a ? jak řekl ve své homilii olomoucký pomocný biskup Josef Hrdlička ? zástup duší spřízněných s otcem Tomášem.

Biskup Hrdlička ve své homilii uvedl paralelu mezi čteným evangeliem o setkání Zmrtvýchvstalého Ježíše a apoštola Tomáše. ?Tomášově otázce vděčíme za Ježíšovu odpověď. Kdo se hodně ptá, hodně se dozví. Kdo se ptá Ježíše, přijme útěchu a naději větší, než čekal. A tady se jedná nyní o podobné setkání. Otec Špidlík nás učil ptát se a hledat odpověď. Šel cestou, která se jmenovala Ježíš,? řekl biskup Hrdlička a přidal také další paralelu - s podobenstvím o Dobrém pastýři, kterého ovce poznají po hlase. Připomněl své první setkání s otcem Špidlíkem po návratu z exilu, kdy ho jedna z kolemjdoucích poutnic poznala po hlase, který po dlouhá léta slýchala z vysílání Vatikánského rozhlasu. ?Jeho hlas neumlčely ani rušičky?, řekl biskup. A v závěru své homilie dodal třetí paralelu: Ve velehradské bazilice stojí dvě sousoší: apoštolů Petra a Pavla a slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Třetí dvojici nyní tvoří olomoucký arcibiskup Antonín Cyril Stojan a otec kardinál Tomáš Špidlík, který bude pohřben nedaleko arcibiskupa Stojana. ?Jeden z dalších důvodů, proč budeme na Velehrad rádi putovat,? uzavřel biskup Hrdlička svou homilii.

V závěru bohoslužby na zesnulého kardinála vzpomněli v krátké promluvě také mnozí další. Například olomoucko-brněnský pravoslavný biskup Simeon. ?On do života věčného nevstoupil smrtí. Protože život věčný je poznání, žil ho už řadu let. A bude ho žít dál,? řekl.

?Kardinál Špidlík byl výraznou postavou katolické církve a naší země. Jsem si jistý, že na jeho odkaz naši spoluobčané nezapomenou,? napsal ve svém kondolenčním listu adresovaném provinciálovi českých jezuitů prezident Václav Klaus. V dopise uvádí, že rád vzpomíná na svá setkání a rozhovory se zesnulým. ?Česká veřejnost ho vnímala jako pedagoga, filozofa, odborníka v oblasti křesťanské orientalistiky a také jako autora zajímavých knih, které byly v posledních letech vydány v českém překladu. Mnozí si ho budou navíc navždy pamatovat díky slavným pátečním rozhovorům ve Vatikánském rozhlase. Byl autoritou, která nám měla co říct a jíž se dalo naslouchat,? napsal ve svém listu Klaus.
?V kardinálu Špidlíkovi odchází osobnost neuvěřitelné mravní dimenze, vzdělanec, ale především člověk ryzí, moudrý a prostě lidský,? reagoval předseda vlády České republiky Jan Fischer na zprávu o kardinálově úmrtí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.