Caritas Internationalis upozorňuje na problematiku migrantů pracujích v domácnostech

23.4.2010 

Caritas Internationalis v těchto dnech vyhlásila kampaň, kterou chce upozornit vlády na celém světě na problematiku migrantů, kteří pracují v domácnostech jako pečovatelky, pomocníci a podobně. Ve většině případů se jedná o ženy, bez právní pomoci, nedostatečně platově oceněné a tudíž odsouzené k polovičnímu otroctví. Kampaň vysvětluje Martina Liebsch z Caritas Internationalis:

?Chceme především, aby tito pomocníci a pečovatelky byli vnímáni pozitivněji, také protože pracují v našich domácnostech a jsou nám velmi blízko. Takže chceme, aby s nimi bylo nakládáno s respektem, s důstojností, jako s lidskými bytostmi.?

Vy jste zdokumentovali mnoho případů, kdy tomu tak není, příběhy, z kterých skutečně běhá mráz po zádech.

?Bohužel ano. Viděli jsme to v mnoha zemích. Vypracovali jsme malou studii, která se jmenuje ?Neviditelné utrpení pracovníků v domácnostech?, kteří pracují na základě osobních dohod, protože často v této oblasti neexistují zákony nebo proto, že je daná osoba v zemi nelegálně. I přes to, ale tyto osoby mají svá základní lidská práva, která ale často nejsou brána v potaz. Mezi věcmi, které žádáme, je, aby se jejich povolení k pobytu a jejich pracovní povolení, nevázalo jen na konkrétního zaměstnavatele, ale aby si mohli dovolit, pokud se setkají s vykořisťováním, změnit zaměstnavatele. V mnoha zemích toto bohužel není možné.
Dále požadujeme vznik vládou uznaných a kontrolovaných agentur, které zajistí, aby vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem odpovídaly normě, aby alespoň respektovaly platné standarty v dané zemi.
A na závěr, chtěli bychom, aby existovala Mezinárodní konvence o práci, která by zaručovala základní normy na ochranu této kategorie pracovníků. Doufáme, že se k této konvenci připojí hodně zemí. Víme, že jednání o ní vyžadují čas a víme, že pak také záleží na tom, které státy tuto konvenci ratifikují.?

V současné době má legislativu týkající se této oblasti jen velmi málo zemí...

?Ano. My jsme díky našemu malému průzkumu zjistili, že v platnosti má takovouto legislativu asi jen 19 zemí; další země jí mají částečnou, ale mnohé například pracovníky v domácnosti vylučují ze sociální péče, to znamená, že jim je odepřeno právo na mateřskou dovolenou, na penzi, a nebo jsou tato práva nižší než je standart v jiných pracovních kategoriích.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.