Benedikt XVI. k novému velvyslanci Makedonie

22.4.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci pana Gioko Gjorgjevskiho, nového velvyslance Makedonie při Svatém Stolci, který mu přišel předat své pověřovací listiny. Svatý otec ve své promluvě připomněl každoroční setkání Petrova nástupce s delegací této bývalé jugoslávské republiky při příležitosti svátku svatých Cyrila a Metoděje, ?duchovních vůdců slovanských národů a spolupatronů Evropy. Toto setkávání potvrzuje dobré bilaterální vztahy, které se rozvinuly především v posledních letech. Benedikt XVI. také jako projev srdečné spolupráce ocenil nedávnou výstavbu nových katolických kostelů na různých místech této země. V životě makedonského národa jsou dobře viditelná znamení lidských a křesťanských hodnot, které jsou součástí jeho duchovního a kulturního dědictví. Svědčí o tom množství církevních historických památek. ?Čerpáním z tohoto dědictví budou obyvatelé vaší země pokračovat v budování vlastních dějin a upevněni ve své duchovní identitě přispějí vlastní zkušeností do evropského společenství,? prohlásil papež. Pak reagoval na velvyslancova slova, který připomněl úsilí makedonského lidu o dialog a soužití různých etnik a náboženství:

?Tato univerzální snaha o spravedlnost oživující vnitřní soudržnost může být příkladem pro ostatní balkánské země. Mosty vzájemné výměny a těsné mezináboženské vztahy mezi různými složkami makedonské společnosti vytvořily klima, v němž se lidé považují za bratry, za syny téhož Boha a občany téže země. Prvořadým úkolem představitelů institucí je najít způsob, jak do politiky převést snahy mužů a žen o dialog a mír. Nicméně věřící vědí, že mír není jen plodem plánů a lidských aktivit, ale především darem, který Bůh dává lidem dobré vůle. Hlavními pilíři tohoto míru jsou pak spravedlnost a odpuštění. Spravedlnost zajišťuje plný respekt k právům a povinnostem a odpuštění uzdravuje a od základů obnovuje vztahy mezi lidmi, kteří ještě pociťují následky střetů ideologií v nedávné minulosti.?
Benedikt XVI. také připomněl obtíže, se kterými se Makedonie musela potýkat při přechodu od totalitarismu k demokracii. Pomoci jí v tom může křesťanská tradice, která na jejím území sahá až k dobám apoštolů, a přilnutí k principům, jež tvoří základy civilizace: důraz na rodinu, obrana lidského života, podpora náboženského cítění zejména mladých lidí.

?Katolická církev ve Vašem národě, i když tvoří pouze menšinu, chce přispět k budování spravedlivější a solidárnější společnosti, která je založena na křesťanských hodnotách, jež formovaly svědomí jejích obyvatel. Jsem si jistý, že katolické společenství s vědomím toho, že láska v pravdě je tvůrčí silou opravdového rozvoje každé osoby a celého lidstva, bude pokračovat ve svém charitativním poslání, zejména v péči o chudé a trpící,?
zdůraznil Benedikt XVI. v promluvě k novému velvyslanci Makedonie při Svatém Stolci.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.