Moskevský patriarchát k letecké tragédii ve Smolensku

13.4.2010 

Pravoslavný moskevský patriarchát vyzval Rusy i Poláky k tomu, aby se už nikdy v dějinách neopakovaly obtížné časy. V souvislosti s tragicky zesnulým polským prezidentem zdůraznil otevřenost, jakou Lech Kaczyński choval k duši ruského národa a ocenil také jeho věrnost křesťanským hodnotám.

?Prožíváme zármutek a bolest spolu s Vámi, modlíme se všechny tragicky zahynulé. Mnoho pravoslavných věřících přineslo květiny před polské velvyslanectví v Moskvě. Myslím, že tuto tragédii prožijeme správně pouze tehdy, když se vynasnažíme, aby se nikdy v budoucnosti neopakovaly nesnáze a nedorozumění mezi našimi národy? ? řekl zástupce vedoucího odboru vnějších církevních kontaktů moskevského patriarchátu igumen Filip Riabych.

?Měli jsem různé pohledy na dějiny, ale byl to člověk silně oddaný křesťanským hodnotám. Založil novou politickou stranu a dostal se do čela vlády právě díky tomu, že kladl důraz na repskotvání neměnných, věčných hodnot, které jsou v evropské tradici spojeny s křesťanstvím. Byl velmi otevřený na křesťanskou duši ruského národa? ? řekl o prezidentu Kaczynském předseda odboru vztahů se společností moskevského patriarchátu, Vsevolod Chaplin.

Moskevský patriarcha Kirill, který je od minulého týdne na návštěvě v Alexandrii, slavil uplynulou sobotu spolu s patriarchou Alexandrie a Afriky Tedorem II. božskou liturgii v katedrále Zvěstování za početné účasti věřících obou společenství. Oba pak společně podepsali soustrastný telegram v souvislosti s tragickou nehodou ve Smolensku. V neděli pak moskevský patriarcha Kirill slavil liturgii spolu s patriarchou Teodorem II. a za účasti představitelů koptské a arménské církve.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.