O. Lombardi o nadcházející cestě Benedikta XVI. na Maltu

13.4.2010 

V tiskovém středisku Svatého stolce představil O. Lombardi 14. zahraniční apoštolskou cestu Benedikta XVI. Povede na Maltu a uskuteční se tuto sobotu a neděli (17. a 18.dubna). Téma imigrace, protože na Maltu připlouvá velké množství zejména muslimských uprchlíků z Afriky, dále zdravé křesťanské kořeny maltského lidu a problém sekularizace ? to jsou některá témata, kterých se Svatý otec dotkne během své cesty na ostrov, kde před 1950 lety přistál sv. Pavel, když byl převážen k soudu před tribunál římského císaře. Sobotní návštěva jeskyně sv. Pavla v Rabatu, nedělní dopolední mše svatá ve Florianě a odpolední setkání s mládeží v La Vallettě, to jsou hlavní body programu papežovy návštěvy.

O. F. Lombardi na tiskové konferenci odpověděl také na dotazy novinářů o atmosféře, jaká panuje ve Vatikánu v souvislosti s medializovanými případy sexuálního zneužívání dětí ze strany kněží:

?Pokud Vy mi říkáte: ?Vatikán se cítí v obležení?, pak já říkám: Necítím se v obležení a nikdy jsem takovýto pocit nevyjádřil.?

Na otázku, zda je plánováno setkání s oběťmi zneužívání na Maltě, odpověděl ředitel tiskového střediska, že zatím nemůže ani oznámit, ani vyloučit možnost takovéhoto setkání.

?Papež, jak víte ze svých zkušeností, takováto setkání uskutečnil, a v tomto smyslu je i nadále ochoten je konat, vždycky v klidném a diskrétním ovzduší a nikoli pod mediálním dohledem, aby tak existovala možnost osobní komunikace. Cesta je krátká a program je tedy velmi intenzivní.?

Řekl O. Federico Lombardi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.