Benedikt XVI. po shlédnutí filmu o Piu XII.

10.4.2010 

?Pius XII. byl papež našeho mládí,? řekl Benedikt XVI. po včerejší projekci nového filmu o papeži Piu XII. ?Svým obsažným učením, řekl dále Benedikt XVI., dovedl mluvit k lidem své doby, ukazovat cestu Pravdy a svou velkou rozvážností dovedl zaměřit církev k obzorům třetího tisíciletí.?

?Rád bych především zdůraznil způsob, jakým Pius XII. plnil své poslání. Byl otcem všech, předsedal v lásce v Římě a ve světě, zejména v obtížné době II. světové války. ? Primát charity, lásky ? což je přikázání Pána Ježíše - je principem a klíčem k pochopení celého díla církve, in primis jeho univerzálního pastýře. Láska je důvodem každého činu, každého vystoupení. Je to globální důvod, který podněcuje mysl i konkrétní skutky, a jsem rád, že také z tohoto filmu vysvítá tento jednotící princip. Dovolím si tedy říci, že právě autentické svědectví velkého učitele víry, naděje a lásky, jakým byl Pius XII. je klíčem k porozumění tohoto filmu.?

Řekl mimo jiné včera Benedikt XVI. po shlédnutí filmu s názvem ?Pod římským nebem?, který produkovala společnost Lux Vide ve spolupráci s italskou televizí RAI. Projekce se účastnili tvůrci filmu, kterým papež poděkoval.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.