Benedikt XVI. je napadán nezodpovědnou a neprofesionální žurnalistikou

6.4.2010 

O mediální hysterii, která nepřestává produkovat další a další obvinění proti papeži, hovoří pro Vatikánský rozhlas prof. Antonio Maria Baggio z univerzity Sophia v Loppiano:

?Četl jsem pozorně články New York Times a Der Spiegel. Nepochybně se v nich vyskytuje žurnalistická nezodpovědnost, protože jde nejenom o investigativní žurnalistiku, což by mělo svou cenu, protože vyjevování celé pravdy je užitečné pro všechny. Ovšem, pod podmínkou, že jde pouze o pravdu a ne o výmysly! Je zřejmé, že v článcích je hájena předem daná teze: atakovat papeže. Útočit na papeže a jím zastávané myšlenkové a mravní postoje znamená napadat celou církev. Zmíněné články však obsahují nejenom nezodpovědnost, ale také ideologii! Tedy záměr diskreditovat v osobě papeže celou církev. Tyto dva elementy se nacházejí i v dalších mediálních sděleních. Jde o projevy absence profesionality až do té míry, že se vlastně nejedná o žurnalistiku. Zprávy totiž mají obsahovat pouze fakta. A faktem je, že Benedikt XVI. žádný případ pohlavního zneužívání nezletilých kněžími nezametal pod koberec. A tak New York Times, Spiegel a ostatní, kteří je imitují, dělají žurnalistiku, která není zpravodajstvím.?

Nejedná se tedy spíše o pokus umlčet papeže?
?Zajisté. Je zřejmé, že církev dnes jako jediná instituce zdůrazňuje všechny neoddiskutovatelné a podstatně lidské hodnoty. Církev je síla, která se zasazuje o všechny aspekty lidského života, od obrany rodícího se života až po otázky sociální spravedlnosti? Sledujeme-li celek toho, co církev učí a dělá, vidíme, že radikálně usiluje o dobro člověka. V řadách církve jsou ovšem jedinci, kteří se mohou dopustit pochybení, někdy i značně hanebných, a proto je správné jít na kořen věci. V tom je postoj papeže více než průhledný a naprosto konzistentní. I zde je však třeba hledat pravdu. Proč? Protože existuje nebezpečí závažných manipulací. Pochybnosti o účelovosti a vykonstruovanosti mnoha obvinění z údajného pohlavního zneužívání ze strany kněží jsou velmi silné, a to již dlouhou dobu, prakticky od začátku celého skandálu, a to s největší silou především ve Spojených státech.?

Při četbě novin a sledování televize vzniká dojem, že je napadáno samotné kněžství a také katolická výchova?
?To je naprostá pravda a je to další příznak žurnalistické nepoctivosti. Je vytvářeno podezření, které má zahrnovat všechny kněze, právě proto, že jsou kněžími. To je opravdu hanebná pomluva, protože odporuje faktům a všemu tomu, co kněží přinášejí církvi, ale zejména společnosti, neboť kněz žije uvnitř společnosti, nikoli v izolaci. Pod touto kritikou se tak skrývá útok na katolickou výchovu všeobecně a na životní hodnoty, které předává. Tyto životní hodnoty totiž mají svůj vrchol v celibátu. A proto je napadán jako něco, co je prý neudržitelné. Skutečnost je však jiná.?

Říká prof. politologie Antonio Mario Baggio.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.