Poselství Benedikta XVI. do Aquily

6.4.2010 

?Rok po tragickém zemětřesení, které zasáhlo Aquilu a její provincii chce Svatý otec vyjádřit tamní církvi a občanské komunitě svou duchovní blízkost a znovu povzbudit k lidské a sociální obnově, založené na pevné skále víry v Krista Vzkříšeného.? To stojí v poselství, které jménem Benedikta XVI. podepsal vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone. Poselství Svatého otce přečetl na konci noční bohoslužby v bazilice Collemaggio pomocný biskup Aquily, mons. Giovanni D?Ercole. Papež v něm povzbuzuje ?k opatrování staletého náboženského a morálního dědictví ušlechtilého abruzského lidu? a ujišťuje o tom, že na něj zvláště pamatuje v modlitbě a vyprošuje mu nebeskou přímluvu Panny Marie a svatých patronů.

Zemětřesení, které Aquilu postihlo 6. dubna 2009, připravilo o život přes 300 lidí a více než 80 tisíc jich přišlo o domov. Doteď jich je ještě 52 tisíc bez vlastní střechy nad hlavou. Žijí v ubytovnách, penzionech a vojenských kasárnách.
V Aquile si událost připomínali od včerejší desáté hodiny večerní. V 3.32 ráno, čas třetího, nejničivějšího otřesu byla na Dómském náměstí za doprovodu zvonů čtena jména 308 obětí. Ve 4.00 ráno pak začala v bazilice Collemaggio už zmiňovaná zádušní mše za ty, kdo při zemětřesení přišli o život. Připomeňme, že mezi nimi byli i dva studenti z České republiky. Bohoslužbě předsedali diecézní a pomocný biskup Aquily, mons. Giuseppe Molinari a mons. Giovanni D?Ercole. Dnes odpoledne se konal v mariánské bazilice vzpomínkový koncert, na kterém vystoupil mimo jiné sbor svaté Cecílie z Říma. A zítra večer se bude konat druhý v bazilice Collemaggio.

Nejvíce postižené loňským zemětřesením městečko Onna. O život tu přišlo 41 z 280 obyvatel a zničeno bylo 90% domů. Dnes tu byl položen základní kámen pro centrum setkávání občanů. Jeho pokládání se účastnil velvyslanec Německa v Itálii Michael Steiner. Během druhé světové války v roce 1944 bylo během represálií v Onna vojáky Wehrmachtu zavražděno 17 nevinných civilistů. Na památku této tragické události právě Německo prostřednictvím zvláštní nadace a sbírek mezi německými občany výrazně pomáhá v rekonstrukci tohoto městečka. Mezi akcemi, během kterých proběhne sbírka na rekonstrukci je také zítřejší koncert v papežské bazilice Santa Maria Maggiore. Tam od 20. hodin zazní mše c moll Wolfganga Amadea Mozarta v podání mnichovského Bach-Chor a Bach Collegium.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.