Svatý otec zahájil postní duchovní cvičení

1.3.2004 

V kapli Redemptoris Mater ve Vatikáně začaly včera duchovní cvičení pro Svatého otce a jeho spolupracovníky na téma ?Následující tebe, světlo života?. Letošní duchovní cvičení vede teolog Bruno Forte, profesor dogmatické teologie na Papežské teologické fakultě v Neapoli. Exercitátor dnes dopoledne rozvinul téma rozjímání ?Povoláni ke svobodě. Ježíš, dějiny svobody?. ?V Ježíšově životě, jako v každém lidském životě, se především projevuje svoboda v rozhodováních, které rozhodujícím způsobem ovlivňují život. A to se jmenuje základní volba, smysl života. A potom je tam rovina situované svobody: momentální volba. A výsledkem momentálních voleb je styl života člověka?. Ale byla v Ježíšově životě základní volba a jaký byl styl Ježíšova života? Bruno Forte odpovídá: ?Ježíšova základní volba se projevuje v jeho veškerém jednání. Ježíš nám ukazuje, že nikdo není tak svobodný, jako ten, kdo je svobodný od vlastní svobody. Důvodem Ježíšovy existence je Bůh, jeho Království. A to nám umožňuje také pochopit, jaký je styl Ježíšova života. Ježíšův styl života je chudoba, zvolená dobrovolně a radikálně, bezpodmínečná důvěra v Otce a znamení intenzívní lásky pro život a absolutní odevzdanosti Bohu?.

Svatého otce, který je na přednáškách přítomen v oratoriu sv. Vavřince po pravé straně oltáře kaple Redemtoris Mater, účastníci nevidí. Tradice postních duchovních cvičení sahají do roku 1929 k papeži Piu XI., který byl velikým příznivcem spirituality sv. Ignáce z Loyoly. Mezi jednotlivými přednáškami zůstávají účastníci v modlitbě a v rozjímání v přilehlých audienčních sálech.

Letošní exercitátor Bruno Forte se narodil v roce 1949, na kněze byl vysvěcen v roce 1973, v dalších letech získal doktorát teologie a filosofie, dlouhé roky strávil studijně v Tübingen a v Paříži. Byl prvním relátorem na kongresu italské církve v Loretu (1985) a na shromáždění evropských církví v Erfurtu (1988). V současné době zastává kromě svých povinností profesora na papežském teologickém institutu v Neapoli poslání konzultora v Papežské radě pro jednotu křesťanů.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.