Před pěti lety zemřel Jan Pavel II.

2.4.2010 

Na dnešní den také připadá páté výročí úmrtí služebníka Božího, papeže Jana Pavla II. Benedikt XVI. sloužil zádušní mši svatou na připomínku tohoto výročí už v pondělí v podvečer ve vatikánské bazilice. Na Velký pátek se totiž neslaví eucharistické bohoslužby.
Benedikt XVI. v té souvislosti připomenul, že život Jana Pavla II. se odvíjel ve znamení lásky, schopnosti darovat se štědře, bez výhrad, bez omezení a bez kalkulu. ?Nechal se vést láskou ke Kristu, kterému zasvětil svůj život, láskou bezpodmínečnou a nadměrnou. Nechal se strávit pro Krista, církev a celý svět; své utrpení prožíval až do poslední chvíle z lásky a s láskou,? připomněl.
Výročí si připomínají katoličtí věřící na celém světě modlitbami, setkáními, výstavami a knihami. Na okamžiky před pěti lety zavzpomínal pro Vatikánský rozhlas generální vikář Svatého otce pro Městský stát Vatikán a arcikněz baziliky svatého Petra, kardinál Angelo Comastri:

?Pamatuji si na setkání, které jsem měl se Svatým otcem Janem Pavlem II. už na prahu věčnosti 1. dubna 2005. Zavolal mě tehdy jeho sekretář mons. Dziwisz. Řekl mi: ?Svatý otec umírá. Jestli chcete, běžte si pro poslední požehnání.? Utíkal jsem tak rychle jako nikdy předtím, abych doběhl do jeho pokoje. Když jsem poklekl u jeho lůžka, mons. Dziwisz se dotkl jeho ruky, trochu jím zatřásl a řekl: ?Svatý otče, je tu Loreto? ? protože já pocházím z Loreta. Svatý otec otevřel oči, podíval se na mě a zašeptal: ?Ne. Svatý Petr!? Byl naprosto při vědomí, pamatoval si, že jsem opustil Loreto a přišel k bazilice Svatého Petra, kterou mi on dal na starost. Dodal jsem si odvahy a požádal ho: ?Svatý otče, dejte mi požehnání pro toto poslání, které jste mi svěřil.? Mám to dosud před očima, pokusil se zvednout oteklou ruku. Zvedl ji tak o dva tři centimetry a pak položil. A já mu řekl. ?Svatý otče, požehnání jste mi už dal ze srdce a já ho budu ochraňovat jako cenný poklad. Děkuji vám.? To je moje poslední vzpomínka. Neslábne, nosím ji stále s sebou.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.